Ljubić jedini kandidat za predsjednika stranke?

 Pripreme su u punom tijeku, a Dnevni list doznaje kako će se ovih dana održati sastanak užeg dijela vodstva stranke kako bi se konačno odrediti termini održavanja sabora, dok će službena odluka biti donesena na Središnjem odboru stranke. “Svatko će imati priliku za kandidaturu, a za Ljubića je sigurno da će se ponovno kandidirati za čelno mjesto stranke”, kazao nam je naš sugovornik.

Novi dokumenti Međutim, od naših smo izvora saznali mnogo pojedinosti vezanih uz same rezultate sabora, pa je tako, pored činjenice da se bit politike stranke neće mijenjati, predviđeno revitaliziranje Programske deklaracije, te platforme za ustavnu reformu, te nekih drugih dokumenata.

No, bit će doneseni i potpuno novi dokumenti, pa će tako doći do promjena u Statutu stranke, što će rezultirati smanjenjem broja članova Predsjedništva stranke, a sve s ciljem operativnijeg rada vrha stranke. Stoga će se uskoro formirati povjerenstvo za Programsku deklaraciju, pa će se tako tijekom sabora otvoriti pitanja bitna za funkcioniranje Federacije, države BiH, ali i suštinske stvari poput vitalnih interesa hrvatskog naroda i njegovog položaja u državi.

S druge strane pitanje ustavnih promjena će također biti jedno od važnih na kojima će se inzistirati, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da se rok za početak donošenja novog ustava uporno prolongira.

Pismo bez odgovora Iako se u medijima dosta govorilo o povezanosti ovog sabora s onim ujediniteljskim na kojem bi HDZ 1990. i HDZ BiH trebali i službeno postati jedna stranka, to je u ovom trenutku prilično nerealna opcija, budući da i u devedesetci sve više prevladava mišljenje kako se ne treba inzistirati na ovom institucionalnom procesu ako s druge strane nema volje za takvo nešto.

Naime, nakon što je HDZ 1990. poslao službeno pismo HDZ-u BiH s načelima ujedinjenja, ali bez odgovora, proces je stagnirao, što je dalo do znanja svim onim kadrovima koji su “potrčali” u zagrljaj Čovićevom HDZ-u da su pravi motivi vodstva starog HDZ-a asimilacija, a ne ujedinjenje.

Naši izvori nam kažu da su se kadrovi HDZ-a 1990. koji su svojim ponašanjem mjesecima izazivali krizu u stranci počeli vraćati, istaknuvši da za njih ipak nisu predviđene bilo kakve sankcije.

“U našoj stranci postoje razlike u mišljenjima, ali to ne dovodi u pitanje njezino jedinstvo”, tvrdi naš sugovornik. No, stagniranje procesa ubrzanog ujedinjenja bez jasnih načela pružilo je priliku Ljubiću da povrati potporu u stranci. U sadašnjoj situaciji on ponovno ima veliku potporu ogranaka stranke na terenu, koji su mu je do sada odbijali, vođeni nadom da ujedinjenje s HDZ-om BiH treba donijeti i određene koristi za njih.

Stoga je sasvim izvjesno kako će Ljubić zapravo biti i jedini kandidat za novog predsjednika, unatoč činjenici da unutar HDZ-a 1990. još uvijek postoji struja nezadovoljnika. No, sve veća potpora koju Ljubić dobiva od svog vodstva, ali i predstavnika drugih političkih stranaka, pogotovo predsjednika SDA Sulejmana Tihića daje mu dodatne bodove.

Naime, posljedica sastanka Tihić-Ljubić, a nakon toga i Tihić-Zvonko Jurišić (koji je koalicijski partner Ljubićevog HDZ-a op.a.) ogleda se u sve glasnijim najavama kako Tihić zapravo traži nove partnere na hrvatskoj političkoj sceni, piše Dnevni list.