Ljubić i Jurišić kreću protiv Čovića

Dragan Čović
Ovaj scenarij će se manifestirati kroz novi politički sukob dvaju tabora, jednog na čelu s HDZ-om BiH te drugog u vidu koalicije HDZ-a 1990. i HSP-a BiH (Đapić - dr. Jurišić). Naime, naši izvori potvrdili su nam da su kontakti između pojedinih stranačkih organizacija HDZ-a 1990. i HSP-a BiH (Đapić - dr. Jurišić) veoma intenzivni te se uskoro očekuje i konkretiziranje onog o čemu se već govorilo - predizborne koalicije ovih dviju stranaka.

Kontakti intenzivirani

Predsjednik HSP-a BiH (Đapić - dr. Jurišić) Zvonko Jurišić potvrdio je za naš list kako je u posljednje vrijeme izvjestan određeni broj kontakata na terenu između predstavnika dviju stranaka u kojima se predizborno koaliranje na općim izborima sve više spominje kao realna opcija. Stoga je kazao kako se uskoro može očekivati i susret na najvišoj razini, čiji bi cilj bio način i modaliteti suradnje dviju stranaka. HSP BiH, koji je oko sebe već okupio Hrvatsku narodnu zajednicu i Hrvatsko zajedništvo, spreman je, naglasio je Jurišić, što prije krenuti u stvaranje novog predizbornog bloka s HDZ-om 1990.

Na taj bi se način, ističe, spriječilo rasipanje hrvatskih glasova na predstojećim izborima, te izbjegao poguban scenarij u kojem bi Hrvati ponovno ostali bez velikog djela funkcija na najvećim razinama vlasti. S druge strane, za registraciju stranaka i koalicija ostaje još nekoliko mjeseci, tako da Jurišić misli kako je upravo siječanj idealno vrijeme da se krene s uspostavom protu-Čovićevog bloka. Suradnja dviju stranaka, podsjetio je Jurišić, unatoč manjkavostima koalicije u Zapadnohercegovačkoj županiji, već je dokazana, pogotovo na primjeru pojedinih općina u zapadnoj Hercegovini. Takav bi primjer, zaključio je, trebalo slijediti i na najvišoj razini.

HDZ-ova ofenziva

Međutim, ni HDZ BiH ne sjedi prekriženih ruku, nego intenzivno radi na okupljanju svog političkog bloka. U tom kontekstu nedavno su započela jaka lobiranja za pridobivanje HSS-NHI-ja u HDZ-ov blok, no ova stranka još uvijek nema jedinstven stav treba li zaista koalirati s Čovićem. Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavar naglasio je u izjavi za naš list kako je vodstvo ove stranke već obavilo razgovor s predsjednicom HSS-NHI-ja Ljiljanom Lovrić, a sve s ciljem okupljanja i strateškog partnerstva kako zbog nadolazećih izbora, tako i zbog rada na nekim bitnim reformama koje ne smiju trpjeti zbog činjenice da je 2010. izborna godina.

Za sada nema odluke da će HDZ BiH ići u službene koalicije, kazao je Čavara, međutim, razgovora sa strankama koje imaju slične programa svakako će biti i dalje, te se partnerski odnosi s takvim strankama mogu očekivati. S druge strane, stvar s HKDU-om je već jasna. Čović i predsjednik HKDU-a BiH Ivan Musa potpisali su nedavno u sporazum o strateškom partnerstvu ovih dviju stranaka. Sporazum predviđa da političke stranke, njegove potpisnice, imaju obostrani interes potpisati sporazum o strateškom partnerstvu na svim razinama i osigurati punu koordinaciju u procesu promjena Ustava BiH, međusobnu predizbornu i postizbornu suradnju. U sadašnjoj situaciji okupljanje hrvatskih stranaka daleko je od završenog procesa, međutim, već sada se profiliraju dva jaka bloka koji će obilježiti predizbornu kampanju, barem kada su u pitanju Hrvati, a koji se mogu svesti na Čovićev te Ljubićev i Jurišićev.

Pozicija Lijanovića

U igri se nalazi i treća stranka - Narodna stranka Radom za boljitak.
Jerko Ivanković Lijanović, potpredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak, već je najavio kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, te je naglasio kako ova stranka nema namjeru koalirati ni s jednom vladajućom strankom. Ipak tvrdi kako je spreman ući u partnerski odnos s onim strankama koje ga podrže, naglasivši kako će ovom politikom vratiti dignitet i politički utjecaj hrvatskom narodu u BiH,

Okupljanje iz HSP-a

Predsjednici HSP-a (Đapić - dr. Jurišić), Hrvatske narodne zajednice i Hrvatskoga zajedništva Herceg Bosne, Zvonko Jurišić, Milenko Brkić i Petar Milić, na svom su posljednjem sastanku posvećenom procesu uspostave koalicijskog odnosa ovih triju stranaka, razmotrili mogućnost potpunog ujedinjenja navedenih stranaka. Ujedinjenje triju stranaka moglo bi se dogoditi već do proljeća, upravo u vrijeme kada započinje oštra izborna kampanja za nadolazeće opće izbore u našoj zemlji.

Piše: Dario Pušić