Lijanović: Za zaštitu i podizanje domaće proizvodnje, neophodna je i pomoć međunarodnih subjekata

... vodoprivrede i šumarstva kroz konkretne projekte kao što je projekat FARMA mogu imati partnersku saradnju koja isključivu dobit donosi našim građanima koji žive od poljoprivrede.

Na žalost još uvijek nemamo dovoljno političke volje kojom bi na razini parlamenata uspostavili ovakve partnerske odnose i našim proizvođačima obezbijedili bolju poziciju na domaćem, a pogotovo inostranim tržištima," rekao je u Sarajevu ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović prilikom današnjeg sastanka sa predstavnicima projekta USAID-a i FARMA projekta.

Cilj FARMA projekta je brz, održiv i sveobuhvatan ekonomski razvoj, putem pomoći kreirane na bazi stvarnih potreba i usmjerene ka poboljšanju konkurentnosti BiH proizvođača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Također, svrha Projekta jest razvoj održive proizvodnje, daljnje prerade i prodaje kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu.

„Smatram da preventivnim aktivnostima i aktivnostima za pomoć u izvozu, naši proizvođači postaju samoodrživi i uspješni. U tom pravcu, uloga ovakve suradnje doprinosi boljoj konkurentnosti naših proizvođača na tržištima i jača našu domaću proizvodnju," dodao je ministar Jerko Ivanković Lijanović.

„Ovo Ministarstvo će ubuduće, svakako, značajno surađivati s FARMA projektom, posebice što zajednički vjerujemo da proizvođači i prerađivači poljoprivrednih proizvoda u BiH posjeduju potencijal da domaće tržište opskrbe proizvodima koje trenutačno, nažalost, uvozimo. Politika novoga vodstva Ministarstva i jest opredijeljena za usklađeno vođenje poticajne politike i mjera koje će zaštititi domaćega poljoprivrednog proizvođača, čime želimo ublažiti učinke nelojalne konkurencije i napad na naše domaće proizvođače iz uvoza",  kazao je ministar Ivanković-Lijanović.

Podsjetio je ovom prilikom i na zapažen Projekt NAŠA BAŠTA koji se odnosi na plasman svježega voća i povrća u organizaciji Zadružnoga saveza FBiH.

„Taj projekt, koji je podržan od USAID/Sida FARME, te ovoga Ministarstva i drugih, prilika je za domaće proizvođače da prodaju svoje proizvode u velikom tržnom centru, a, također, i dio procesa da tu robu proizvedu u skladu s EU-standardima. Ovaj i drugi uspješni projekti pokazuju da je nužno još jače surađivati i razvijati partnerstvo i dijalog, sa zajedničkim ciljem što boljega položaja poljoprivrednih proizvođača i zaštite domaće proizvodnje", zaključio je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković-Lijanović.