Kurt Bassauner: Ako Dodik i prihvati ANP, s ovakvim Ustavom BiH neće ući u NATO

Milorad Dodik

Čak i ako bi član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik prihvatio Godišnji nacionalni program (ANP) za NATO, BiH s ovakvim ustavnim uređenjem neće ući u NATO, rekao je u razgovoru za Klix.ba vodeći politički analitičar američke organizacije Vijeća za demokratizaciju politike Kurt Bassauner.

"Iskreno, bio sam pomalo i iznenađen koalicijskim sporazumom lidera sklopljenim ovako kako je sklopljen. Mislim da je čitava ta situacija neka vrsta kabuki teatra. Realnost je takva da čak i kad Dodik sutra prihvati ANP i omogući pokretanje proceduralnih zupčanika, BiH nikada neće ući u NATO sa svojim trenutnim ustavnim uređenjem. Isto vrijedi i za EU. BiH se neće tek tako 'pustiti' da ode u NATO i EU. Tu imamo i ruski veto. Ali to nije problem samo s Dodikom, već i s Ustavom", kazao nam je Bassauner.

Komentirajući poruku Matthewa Palmera, zamjenika pomoćnika državnog tajnika SAD-a za Europu i Euroaziju, koji je rekao da je važno da BiH preda ANP, a da su Dodikove prijetnje beskorisne, Bassauner je rekao da bi bilo dosta uvjerljivije bilo kada bi Sjedinjene Američke Države prestale "napajati" Dodika i Čovića i njima slične na Balkanu izražavajući podršku za podjelu Kosova, kao i tolerirajući veoma slabe ingerencije EUFOR-a.

"Razumijem želju za članstvo u NATO-u za mnoge Bosance i one koji brinu o Bosni. Članstvo se vidi kao garancija sigurnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta. I naravno, Wigemark je želio nešto isporučiti prije odlaska. Ali mislim da je ovo samo maštanje i lažna nada. U članu 5. Povelje NATO-a nema govora o intervenciji NATO-a u unutrašnje sukobe - i to je najveća prijetnja osim ako su naravno komšije umiješane", rekao je Bassauner.

On ističe da bi se, umjesto da se opredjeljuje za ono što bi dužnosnici BiH trebali učiniti, Zapad trebao fokusirati na ono što je direktno u njegovoj moći da osigura sigurnost i teritorijalni integritet BiH - i smanji utjecaj Dodika i RS-a, a to je naprimjer jačanjem kredibiliteta EUFOR-a.

"Za to ne treba nijedna bosanska ili ruska dozvola. I to bi iz temelja promijenilo cijelu jednadžbu ako bi se izvelo strateški", zaključio je sagovornik.

(klix.ba)