KORISTI ZAPALJIVU RETORIKU Kritizirali Čovića

KORISTI ZAPALJIVU RETORIKU Kritizirali Čovića
Hercegovina.info

SAD su u subotu pozvale političke lidere u BiH da iskoriste vrijeme koje im je ostavio visoki predstavnik Christian Schmidt za dogovor o izbornoj reformi, a istodobno su odbacile pozive na preustroj države, uključujući uspostavu trećeg entiteta, te uputile kritike Draganu Čoviću.

U nekoliko odvojenih objava na Twitter računu veleposlanstva podsjetili su kako je Schmidt ostavio šest tjedana stranačkim čelnicima za dogovor o tome kako riješiti pitanje funkcioniranja vlasti i njezine raspodjele u postizbornom razdoblju, objavila je Hina. 

Stoga bi se oni na koje se taj poziv odnosi trebali uključiti u dijalog umjesto što šalju prijetnje protivne Dejtonskom sporazumu i razmjenjuju uzajamne optužbe koristeći se pri tom zapaljivim jezikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odbacujemo nove geografske podjele unutar BiH kao suverene države, uključujući uspostavu trećeg entiteta i ponavljamo našu privrženost BiH kao jedinstvenoj državi s dva entiteta, tri konstitutivna naroda i pripadnicima ostalih", stoji u jednoj od objava.

Nakon što su ranije kritizirali čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića zbog njegovih izjava o 'prebrojavanju' Bošnjaka koje su protumačene kao ratnonuškačke, iz veleposlanstva SAD sada su izravno prozvali i čelnika HDZ BiH Dragana Čovića čije izjave također smatraju neprihvatljivima.

"Licemjerno je od Dragana Čovića i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) kada kritiziraju zapaljivu retoriku drugih političkih lidera dok istodobno prijete 'institucionalnom i teritorijalnom reorganizacijom' BiH", poruka je veleposlanstva SAD u Sarajevu.

Predsjedništvo HNS-a na čijem je čelu Čović u petak je nakon razmatranja stanja u BiH prouzročenog neuspjelom provedbom izborne reforme donijelo zaključak kako je vrijeme za 'pokretanje pravnih i političkih procedura u pravcu institucionalne i teritorijalne reorganizacije BiH u skladu s federalističkim načelima'.

Cilj te reorganizacije, kako su naveli u zaključcima, bio bi osigurati funkcionalnost države i jednakopravnost triju konstitutivnih naroda u BiH, piše Hina. Na taj korak, kako smatraju u HNS-u, sada su prisiljeni zbog 'bošnjačkih prijetnji i izražene nesnošljivosti prema suživotu s Hrvatima u Bosni i Hercegovini'.