KLUB HRVATA DOMA NARODA Osoba Željko Komšić ruši temelje međunarodnih sporazuma

KLUB HRVATA DOMA NARODA Osoba Željko Komšić ruši temelje međunarodnih sporazuma
Fena

Izjava Željka Komšića o ukidanju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH izravno je usmjerena na rušenje međunarodnih ugovora na kojima je uspostavljena današnja BiH, priopćili su danas iz Kluba Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH.

"Mi, izaslanici Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda HDZ BiH najoštrije osuđujemo„antidaytonske“ izjave Željka Komšića i napad na ustavni poredak Federacije BiH i Bosne i Hercegovine.
Komšić je komentirajući izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o mogućem smanjenju ovlasti Vijeća naroda Republike Srpske, izjavio kako nema smanjenja ovlasti Vijeća naroda Republike Srpske bez ukidanja Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Osoba Željko Komšić ovakvom izjavom ruši temelje međunarodnih sporazuma, Washintonskog, a potom i Daytonskog mirovnog ugovora kojima je uspostavljena
sadašnja ustavna struktura Bosne i Hercegovine, te uspostavljen Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine kao najviše zakonodavno tijelo u Federaciji Bosne i Hercegovine čija je ustavna nadležnost i zaštita vitalnih interesa konstitutivnih naroda.

Znamo zašto Željku Komšiću smetaju Dom naroda i njegove ovlasti, ali ga podsjećamo da je Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ustavna kategorija uspostavljena međunarodnim sporazumima i svaki takav atak je ustvari udar na validnost tih međunarodnih ugovora.

Očekujemo reakciju međunarodnih predstavnika u našoj zemlji, prije svih visokog predstavnika Valentina Inzka jer Komšićeve izjave su bez sumnje „antidaytonske“ i antiustavne, stoji u priopćenju.