Kebo: Akcija nema veze s rekonstrukcijom federalne Vlade

U razgovoru za Večernjak jedan od dvojice potpredsjednika FBiH Mirsad Kebo ističe kako će već danas biti obavljene konzultacije s institucijama nadležnim za tumačenje ustavnih odredbi. Kebo je uvjeren da će FBiH vrlo brzo izići iz pravnog vakuuma u kojem se našla nakon što joj je predsjednik završio u pritvoru.

Jeste li nakon akcije SIPA-e imali priliku razgovarati sa Živkom Budimirom i je li bilo riječi o prijenosu njegovih ovlasti na vas i drugog potpredsjednika Svetozara Pudarića?

Budući da su u tijeku istražne radnje ja još nisam imao priliku razgovarati s predsjednikom Budimirom. On je i dalje predsjednik Federacije, a entitetski ustav predviđa da dio njegovih dužnosti preuzimaju potpredsjednici. Mi ćemo već danas kontaktirati nadležne institucije za tumačenje ustavnih odredbi koje ostavljaju dovoljno prostora za različita gledišta. Tu, prije svega, mislim na OHR koji je vrhovni tumač Daytonskog sporazuma, ali i na ustavnopravna povjerenstva oba parlamentarna doma te na Ustavni sud FBiH. Za sada je nesporno da oba potpredsjednika zamjenjuju predsjednika, ali samo u dijelu onih funkcija kada za određenu odluku nisu potrebna sva tri potpisa. Znači, drugi potpredsjednik i ja ne možemo sami smijeniti Vladu, imenovati ustavne suce i sl.