Karamarko i Ljubić: Pomoći BiH na putu prema EU

"Cilj je, putem međusobnog informiranja, pomoći Bosni i Hercegovini na putu prema EU, a ispravnim informiranjem europskih političkih institucija pomoći ostvarenju pune ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH s druga dva naroda, što je nužnost za stabilizaciju Bosne i Hercegovine i čitave regije", stoji u HDZ-ovu priopćenju.

S obzirom na skori ulazak Hrvatske u EU i činjenicu da će od 1. srpnja zastupnici HDZ-a djelovati u radu Europskog parlamenta, Karamarko i Ljubić zaključili su kako je potrebno ostvariti čvršću komunikaciju između političkih predstavnika Hrvata iz BiH i HDZ ovih europarlamentaraca.

U HDZ-u kažu i da je Ljubić tom prilikom čestitao Karamarku na "odličnim rezultatima HDZ-a na lokalnim izborima".

Dvojica predsjednika razmijenili su i stajališta o odnosima i suradnji dviju sestrinskih stranaka, kao i o ukupnim odnosima BiH i Hrvatske.

HDZ u priopćenju ističe i da je informirao Karamarka o aktualnim političkim zbivanjima u BiH koje su obilježene zastojem u reformama i posebice - a što je zabrinjavajuće za političke predstavnike Hrvata u BiH - zastojem u reformama na euroatlantskom putu te rastućom marginalizacijom hrvatskog naroda u BiH.

Predsjednici Karamarko i Ljubić istaknuli su i nužnost hrvatskog političkog zajedništva u BiH zbog definiranja i zastupanja hrvatskih strateških interesa u BiH.

Fena