Jurišić i Tihić: Želimo razbiti percepciju da su oni izvan Sarajeva veći prijatelji Hrvatima nego oni u Sarajevu!

SDA i HSP se slažu da je ustavna reforma neohodna jer je Ustav BiH kočnica daljnjeg razvoja i napretka zemlje na njenom europskom putu, izjavio je Tihić nakon sastanka, ustvrdviši da ove dvije stranke imaju dosta sličnosti.

...nakon izbora da je nužna cjelovita ustavna reforma na cijeloj teritoriji BiH, koja će svima osigurati jednakopravnost. Istaknuo je da SDA podržava opravdane zahtjeve Hrvata za jednakopravnosti u cijeloj BiH, kako u institucionalnom tako i u teritorijalnom smislu.

Lider HSP-a naveo je da je ustavnu reformu neophodno primijeniti na cijeloj teritoriji BiH, a "ne samo na nekim njenim dijelovima što neki žele poručiti iz drugih centara".

-Ne možemo više dobijati izbore na pitanju ustavih reformi, a da nakon formiranja izvršnih vlasti ova reforma ostaje po strani, istakao je Jurišić.

Potcrtao je da HSP BiH želi aktivniju ulogu u vođenju političkih procesa u BiH, ocjenjujući da "dosadašnja politika vođena s hrvatske strane nije bila dovoljno dobro".

-Želimo razbiti percepciju da su izvan Sarajeva, Mostara i Federacije BiH veći prijatelji Hrvatima nego što su to ovdje u Sarajevu i u FBiH, kazao je predsjednik HSP-a BiH.

Pored implementacije izbornih rezultata i ustavnih reformi, lideri SDA i HSP-a razgovarali su i nužnosti pune provedbe Daytonskog sporazuma.

Istaknuto je da to mora biti jedan od prioriteta, a posebno završetak procesa povratka, provedba Aneksa 9. o javnim korporacijama, te Aneksa 4. koji se odnosi na usuglašavanje ustava entiteta s Ustavom BiH, odnosno rješavanje pitanja dodatnih nadležnosti.

Lideri ovih dviju stranaka najavili su da će razgovore nastaviti kada bude više elemenata za konačan dogovor o uspostavi parlamentarne većine i kada budu završeni izbori za Dom naroda FBiH.
(Fena)