JOŠ JEDNA ODLUKA NSRS Državljani Kosova neće moći u BiH s osobnom

Željka Cvijanović
Fena

Zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske podržali su veto članice Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović o pauziranju sporazuma s Kosovom u vezi s prelaskom granice samo s osobnom iskaznicom.

O ovome se glasalo na devetoj posebnoj sjednici NSRS-a i od 64 prisutne osobe, njih 64 je glasalo za. Nakon usvojenog veta, u sali je uslijedio pljesak zastupnika koji smatraju da u trenutku tenzija na Kosovu nema potrebe da im se olakšava ulazak u BiH, javlja Klix.

Vrlo štetnim po interese Republike Srpske ocijenili su i drugi zaključak sa sjednice Predsjedništva BiH na koji je Cvijanović uložila veto, a koji su usvojila druga dva člana kolektivnog šefa države.

Riječ je o tOčki: Prijedlog odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske po kojoj je Zaključak za usvajanje Akcijskog plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o Zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji, broj: 01-50-1-1907-28/23, usvojen bez konsenzusa na 6. redovnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održanoj 21. lipnja 2023. godine, vrlo štetan po vitalne interese Republike Srpske.

Ovo je usvojeno sa 64 glasa za od ukupno 64 prisutnih.

Cvijanović je u uvodnom obraćanju povodom zahtjeva za blokiranje olakšica za Kosovare istaknula da je ova odluka zapravo odnos RS-a prema aktualnoj situaciji na Kosovu.

"Da ovo bude usvojeno morali bi se zapitati svi zašto mi nagrađujemo nekoga slobodom kretanja s osobnim iskaznicama, a oni rade to što rade na Kosovu", rekla je Cvijanović.

Sporazum o kretanju s osobnim iskaznicama, priznavanju diploma i stručnih medicinskih kvalifikacija su jednoglasno prošli na Vijeću ministara BiH, odnosno podržali su ga i ministri Srbi, kako je ranije i dogovoreno na sastanku o Berlinskom procesu. Sporazum je sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana potpisao SNSD-ov tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, međutim Dodik se u vezi sa sporazumom predomislio nakon što su se prošle godine pojavile prve veće tenzije na Kosovu.

Cvijanović je prilikom obraćanja kazala kako bi se sada trebao pronaći način da budu usvojeni sporazumi s ostalim državama, odnosno da se iz toga isključi Kosovo.