JOJ ŠTO VOLIM OVAJ REŽIM Za 16 zastupnika 500.000 maraka i nakon prestanka mandata

JOJ ŠTO VOLIM OVAJ REŽIM Za 16 zastupnika 500.000 maraka i nakon prestanka mandata
Zastupnički dom Parlamenta FBiH

Od 17 zastupnika iz odlazećeg saziva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH njih 16 ostvarilo je pravo na tzv. bijeli kruh. Za isplatu neto plaća parlamentarcima samo ovog doma, po napuštanju zastupničkih klupa, FBiH će izdvojiti oko pola miliona maraka, piše Avaz.

Najniži koeficijent

Tako će u razdoblju od godinu po prestanku mandata pravo na plaću koju su imali u zastupničkim klupama uživati Zeid Mujić (2.826 KM), Elma Đogić (2.718 KM), Šemsudin Kavazović (2.951 KM), Marijan Klaić (3.242 KM), Matea Cakalin (2.641 KM), Sanela Prašović-Gadžo (3.113), Samila Zejćirović (2.741 KM), Boro Krišto (3.091 KM), Asim Kamber (3.167 KM), Hasan Muratović (3.091 KM), Amer Obradović (2.903 KM), Adis Arapović (3.053 KM), Husein Topčagić (3.053 KM), Nihad Čolpa (2.691 KM) i Eldin Vrače (2.848 KM).

S obzirom na to da je 18. siječnja navršio 65 godina i ispunio zakonske uvjete za mirovinu, Ismet Osmanović (3.235 KM) je pravo na “bijeli kruh” ostvarivao do tog datuma.

Prema riječima Rasima Smajlovića, predsjednika Administrativnog  povjerenstva Zastupničkog doma PFBiH, privremeno administrativno povjerenstvo odbilo je zahtjev zastupnika Zijata Mušića jer nije ispunio uvjete, s obzirom na to da je ostvario pravo na mirovinu. Nakon što je izjavio žalbu na rješenje ona je u postupku rješavanja. 

"Razlika u iznosima plaća pojavljuje se zbog visine koeficijenta koji se prilikom obračuna plaće primjenjuje na pojedinog zastupnika i dužine radnog staža. Najniži koeficijent za zastupnike je 7,80, za zamjenike predsjednika radnih tijela koeficijent je 8, za predsjednike radnih tijela je 8,10, a za predsjednike klubova je 8,20", pojasnio je Smajlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bura reakcija

Pravo na plaću nakon prestanka mandata već godinama izaziva buru reakcija u državi u kojoj većina građana jedva sastavlja kraj s krajem, pa se logičnim nameće pitanje zašto se država brine o zastupnicima nakon što ostanu bez posla, a barem približno ne o stotinama tisuća nezaposlenih.

"Ovo pravo je regulirano člankom 11. Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti BiH. U proceduri su inicijative da se ukine ovo pravo", kazao je tajnik Zastupničkog doma PFBiH Ivan Miličević.

Ima ih i Domu naroda

Na konstituirajućoj sjednici Administrativnog povjerenstva Doma naroda PFBiH pravo na plaću po isteku mandata priznato je za šest od ukupno 13 izaslanika koji su podnijeli takav zahtjev. Radi se o Nikici Bosniću, Mireli Trepanić-Grbešić, Damiru Jurišiću, Jasminu Duvnjaku, Senadu Ahmetoviću i Zvonku Mariću. Preostalih sedam izaslanika treba dostaviti potrebnu dokumentaciju kako bi Povjerenstvo moglo donijeti odluku. Plaće izaslanika u Domu naroda iznose oko 3.000 KM.