Jerko Ivanković Lijanović: HDZ-ove tvornice laži nastavljaju sa radom

Svoju opsesiju za foteljama pokušavaju liječiti preko leđa građana BiH i to Hrvata posebno. Od oko 200 000 glasača Hrvata u BiH sa proteklih izbora, za HDZ BiH glasovalo je manje od 100 000 ljudi, što ne predstavlja oko 50-ak % hrvatskih glasova, a ne 90 %. To je prava istina i još jedna činjenica zbog koje nemaju pravo lagati javnost. Svoju misiju u borbi za foteljama u proteklim mjesecima ishitreno su nastavljali kroz obilaske Zagreba sa pokušajima obmane javnosti u Hrvatskoj, da bi na kraju u javnost BiH počeli slati neistine o kojekakvim nasilnim upadima u kabinete institucija Federacije BiH. 

Žao mi je da za svo vrijeme njihove vladavine ti lideri nisu bili u stanju da shvate kako se uspješnost upravljanja zemljom ne mjeri satima provedenim u fotelji između zidova kabineta nego donošenjem i sprovođenjem konstruktivnih mjera za poboljšanje životnog standarda običnog građanina. U tom kontekstu, uvjeren sam da će građani Bosne i Hercegovine na državnom nivou uskoro dobiti adekvatno političko vodstvo. Principi međuetničkog uvažavanja, jasne vizije i ciljevi djelovanja za boljitak građana u naredne četiri godine moraju biti iznad svega, a ne principi foteljaških apetita kao što je to bio slučaj do sada.

Razumijemo da je nakon 15 godina loše vladavine teško napustiti stečene funcije i fotelje, ali nam nije jasno kakvim se bestidnim metodama, lažima i manipulacijom grčevito bore kako bi i dalje uživali benefite samo iz vlastite koristi. Krajnje je vrijeme da prestanu „plašiti" javnost u BiH i regiji, a pogotovo u Hrvatskoj sa pričama o tome kako samo i jedino oba HDZ u BIH mogu zastupati interese Hrvata. Valjda je sada svima napokon jasno da priču o ugroženosti odnosno majorizaciji Hrvata koriste samo kako bi ostali u foteljama. Poručujem na kraju, te jasno i odgovorno tvrdim, da će ova Vlada FBiH znati zaštiti sva tri naroda i one iz reda ostalih, pa tako i Hrvate, a kako je definirano u potpisanoj Platformi", izjavio je dopremijer Federacije Bosne i Hercegovine Jerko Ivanković Lijanović.