​Jelka Milićević: Izmjena zakona o zateznoj kamati stimulativna je za poslovni ambijent

financije, HDZ BiH, Jelka Miličević , Jelka Miličević , smjena

Federalna ministrica financija Jelka Milićević izjavila je da su analize u Poreznoj upravi Federacije BiH i Ministarstvu financija pokazale da je opravdano da se izmjeni, odnosno produži zakon o zateznoj kamati.

U dosadašnjem tijeku sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH obavljena je rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode.

- Zakon o zateznoj kamati i ranije je bio na snazi i temporalnog karaktera. Naš zakon o otpisu zatezne kamate uslijed izmirenja u određenom roku svojih poreznih obaveza, prestao je da važi 5. svibnja ove godine i nakon analize i u Poreznoj upravi FBiH i Ministarstvu financija, mislimo da je unapređenje određenog poslovnog okruženja da se produži taj zakon do 31. prosinca 2020. godine – kazala je Milićević.

Prema njenim riječima, analiza je pokazala da se tom stimulativnom mjerom u proteklom periodu od 1,5 godinu važenja tog zakona, prikupilo 84 milijuna KM poreznih obveza i stimuliralo porezne obveznike na izmirenje poreznog duga uz istovremeno oslobađanje od zateznih  kamata u iznosu od 39 milijuna KM.