Jelavić: Ne bježim od suđenja i kazne, neka se slučaj prebaci u Hrvatsku

"Želim da se završi ta priča. Ja ni od čega ne bježim", poručio je Jelavić i pozvao Sud BiH da ustupi sve dokaze hrvatskom pravosuđu, a ako se dokaže odgovornost, ne bježi ni od izdržavanja kazne.

Ponovljeno suđenje

Jelavić je ranije izjavio da ga nikada nitko nije kontaktirao po pitanju slučaja "Hercegovačka banka" i prebacivanja istog u Hrvatsku, te da se nikada neće pojaviti pred pravosudnim tijelima BiH. Također je rekao da ne vjeruje pravosudnim tijelima BiH.
"Sud BiH može ustupiti predmet hrvatskom pravosuđu, može me čak i osuditi u odsutnosti i poslati jednu takvu presudu, bez obzira koliko je zakonita ili nezakonita, na izvršenje hrvatskom pravosuđu. Ako do toga dođe, ja ću, naravno, u Hrvatskoj izdržavati kaznu, čak i na temelju presude u odsutnosti", kazao je Jelavić. Napomenimo da je Jelavić na Sudu BiH osuđen na deset godina zatvora zbog kriminala u Hercegovačkoj banci, no Žalbeno vijeće Odjeljenja za organizirani, gospodarski kriminal i korupciju Suda BiH ukinulo je prvostupanjsku presudu, a na prijedlog Jelavićevog branitelja, Žalbeno vijeće preinačilo je prvostupanjsku presudu i odbilo optužbe za kaznena djela zloporabe položaja, pronevjere i nesavjesnog rada u službi, te odredilo ponavljanje glavnog pretresa.

Rasprava još nije održana

Međutim, ovaj slučaj stoji u mjestu zbog Jelavićevog bijega u Hrvatsku prije izricanja prvostupanjske presude. Rasprava o žalbi na prvostupanjsku presudu, kojom je Ante Jelavić proglašen krivim za zloporabu službenog položaja, još uvijek nije održana pred Žalbenim vijećem Suda BiH.
Ovih dana iz Tužiteljstva BiH su kazali da su obaviješteni od Suda BiH da je od Ministarstva pravosuđa zaprimljena informacija da je optuženi Ante Jelavić državljanin Hrvatske i da nema uvjeta za njegovo izručenje BiH. Prema optužnici, Jelavić je bio ključna osoba u nezakonitim aktivnostima, zloporabi javnih sredstava i pronevjeri državnog novca njegovim prenošenjem iz banke u džepove osnivača i članova uprave, njihovih prijatelja, rodbine, poslovnih partnera i političkih dužnosnika. BiH i Hrvatska imaju potpisan sporazum o međusobnom izručenju pravosnažno osuđenih osoba, no izručenje optuženih i onih protiv kojih se vodi postupak pred nekim od sudova još uvijek nije moguće, što omogućuje Jelaviću da se u ovom slučaju osjeća sigurno u susjednoj Hrvatskoj.

Slučaj "Hrvatska samouprava"

Kada je u pitanju slučaj "Hrvatska samouprava", od kojeg, kako Jelavić kaže, također ne bježi, njegovi tadašnji odvjetnici su zatražili da se ovaj slučaj na kratko obustavi jer se u isto vrijeme odvijao i slučaj za Hercegovačku banku, no Jelavić je pobjegao prije izricanja presude za Hercegovačku banku.
Teretilo ga se da je uz još nekoliko osoba pokušajem utemeljenja tzv. Hrvatske samouprave u dijelovima BiH s većinskim hrvatskim stanovništvom u proljeće 2001. godine pokušao nasilno odcijepiti dio teritorija BiH i srušiti njezin ustavni poredak te protuzakonito raspustiti hrvatsku sastavnicu Vojske Federacije BiH.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo / dnevni-list.ba