IZVJEŠĆA, ZAKONI, PROGRAM Što je sve danas usvojila Skupština HNŽ-a

Skupština HNŽ
Hercegovina.info

Na danas održanoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije je usvojen Zakon o termoenergetskoj inspekciji. Postojeći zakon koji se mijenja u trenutku donošenja je osigurao jačanje funkcije nadzora u organima županijske uprave, zakonitost rada, povećanje efikasnosti, racionalnosti, tehničku sigurnost i primjenu svih mjera i radnji kojima se osigurava zaštita života i zdravlja ljudi, zaštita okoliša i materijalnih dobara, te je izvršena podjela nadležnosti između županijske i federalne inspekcije. Međutim, praktičnom primjenom istog  zakona se pokazalo da su pojedine odredbe Zakona koje se odnose na subjekte nadzora, prava i obaveze  inspektora,  nedorečene, zbog čega ga je trebalo prilagoditi potrebama.

Usvojen je i Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o cestovnom prijevozu na području Hercegovačko-neretvanske županije. Dosadašnja primjena Zakona o cestovnom prijevozu na području Hercegovačko-neretvanske županije ukazala je da određene odredbe Zakona potrebno dopuniti i izmijeniti zbog mogućnosti potpune provedbe istog, a vezano za funkcioniranje taksi prijevoza i uređenja taksi stajališta. 

Skupština HNŽ je nakon rasprave usvojila Izvjeće o radu Vlade HNŽ za 2021. godinu kao i Program rada Vlade HNŽ za 2022. godinu. Skupština je dopunila Program rada usvojenim zaključcima koji se odnose na smanjenje procedura i rokova za izdavanje neophodnih dozvola pri realizaciji investicija na prostoru HNŽ. Skupština je zadužila Vladu HNŽ da osigura poštivanje zakonskih odredbi vezano za umirovljenje svih uposlenika županijskih organa i institucija, a koji su stekli zakonske uvjete za umirovljenje. 

Usvojeo je Izvješće o radu Županijskog javnog pravobraniteljstva HNŽ za 2021. godinu, primljena su na znanje Izvješća o radu Županijskog suda Mostar i Tužiteljstva HNŽ.

Usvojen je Nacrt Urbanističkog projekta turističke zone „Karaotok“ u sklopu područja posebnih obilježja za područje od značaja za HNŽ „Park prirode Hutovo blato“, a kojim je, između ostalog, zaduženo nadležno ministarstvo da u narednih 30 dana organizira javnu raspravu.