Iznijeti novi dokazi za ponovno određivanje pritvora Budimiru i ostalima

Između ostalog, Čavka je naveo da su o pomilovanju između sebe razgovarali Petar Barišić i Živko Budimir, a i izvjesna Mira Čorić, pa i Suad Kulosman.

Podsjetio je da je SIPA iz ureda Živka Budimira izuzela dokumentaciju, koja je pokazala da je na predmetima pomilovanja aktivno sudjelovao i Vinko Drinovac.

"U donošenju odluka o pomilovanjima, kako je pokazala izuzeta dokumentacija, Živko Budimir se konzultirao s prijateljima, ratnim prijateljima i tadašnjim članovima svoje novosnovane stranke: Tihomirom Šarcem, Edibom Bubalom i Stankom Primorcem", kazao je Čavka.

Nadalje, dodao je, prisluškivanjem i presretanjem razgovora otkriveno je da je Barišić imao aktivnu ulogu u pomilovanju Adija Karića i Admira Kulovca. Također, istraga je pokazala da je na ime pomilovanja Kulovca, avansno uplaćeno 7.000 KM, nakon čega je Petar Barišić nazvao predsjednika i rekao mu da je završio posao, naveo je Čavka.

"Indikativno je da je na stolu predsjednika Živka Budimira, u trenutku kada je SIPA ušla u njegov ured, bila dokumentacija slučaja Admira Kulovca", rekao je Čavka.

Kako je naveo, SIPA je također izuzela i evidencije koje je vodio Budimir ili njegovi suradnici o urgencijama za pomilovanja gdje je čak navedeno ko je za koga tražio urgenciju. Čavka je podsjetio da je za vrijeme Budimirovog mandata pomilovano 50 osuđenih ubojica, jedan ili dva silovatelja te niz osoba osuđenih za teška razbojstva.

Također, iznio je podatak da je Mersed Hadžić pomilovan nakon urgencije prijatelja Živka Budimira iz Zagreba.

"Tvrdim da je puno puta Budimir nasamaren od svojih suradnika, ali je znao da uzimaju novac za pomilovanja i nije reagirao - ustvrdio je Čavka.

tužiteljstvo BiH za Živka Budimira i ostale traži ponovni pritvor jer prvoosumnjičeni Budimir i drugoosumnjičeni Petar Barišić imaju državljanstvo Republike Hrvatske te Tužiteljstvo smatra da će u precesu iznošenja novih dokaza ova dvojica iskoristiti dvojno državljanstvo i napustiti teritorij BiH.

Tužitelj Čavka je istakao da je u tijeku analiza svih razgovora koji su obavljeni sa službenog telefona Budimira i nagovijestio da je riječ o obimnom materijalu.

Fena