IZMJENE IZBORNOG ZAKONA Razmatrani prijedlozi o izboru članova Predsjedništva BiH

IZMJENE IZBORNOG ZAKONA Razmatrani prijedlozi o izboru članova Predsjedništva BiH
Ilustracija/Hercegovina.info

Članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH održali su danas 8. sjednicu na kojoj su razmatrali prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH koji se odnose na poglavlje 8 – 'Predsjedništvo Bosne i Hercegovine' i poglavlje 9 - 'Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine'.

Tijekom rasprave o izmjenama poglavlja 8 Izbornog zakona BiH posebna pažnja posvećena je članovima Izbornog zakona koji se odnose na način izbora člana Predsjedništva BiH, kako na teritoriji Federacije BiH, tako i na teritoriji Republike Srpske, odnosno odbredbe koje se odnose na etničku pripadnost i prebivalište kandidata za člana Predsjedništva BiH.

U okviru rasprave o izmjenama poglavlja 9 Izbornog zakona BiH, članovi Interresorne radne grupe akcentirali su pitanje načina izbora zastupnika u Dom naroda PSBiH, te član Izbornog zakona koji se odnosi na Predstavnički dom PSBiH, a kojim se predviđa preispitivanje izbornih jedinica i broj mandata dodijeljenih svakoj izbornoj jedinici i proporcionalnost između broja mandata i broja birača upisanih u Središnji birački popis, od strane Parlamentarne skupštine BiH. 

S tim u vezi, članovi Interresorne radne grupe zadužili su Tajništvo ovog radnog tijela da zatraži od Središnjeg izbornog povjerenstva Izvještaj o broju birača i mandata u PSBiH, Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentu Federacije BiH.

Pored rasprave o navedenim poglavljima Izbornog zakona BiH, članovi Interresorne radne grupe raspravljali su na današnjoj sjednici i o mogućim ograničenim izmjenama Ustava BiH.

O današnjim prijedlozima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH članovi Interresorne radne grupe izjašnjavat će se, u skladu sa ranije utvrđenom metodologijom rada, nakon što razmotre radni materijal koji se odnosi na sva poglavlja Izbornog zakona BiH, navodi se u priopćenju.