Izmijeniti Izborni zakon kako bi se otklonile manipulacije s Hrvatima

Na skupu u organizaciji Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) i voditelja Davida Hamiltona, kojemu je domaćin bio zamjenik predsjednika HDZ-a 1990 Martin Raguž, a kojemu je nazočio član SIP-a BiH Tihomir Vujičić, ocijenjeno je kako je Izborni zakon prepun nejasnoća i nepreciznosti oko uspostave vlasti te diskriminacijskih odredbi vezanih uz pojedine konstitutivne narode, piše večernji list.

Također su navedeni primjeri manjkavosti izbora biračkih odbora, članstva, korupciji u cijelom procesu. Predstavnici osam stranaka složili su se oko brojnih otvorenih nejasnih pitanja koje bi trebalo pojasniti i promijeniti.

"Moraju se otkloniti temeljne političke dvojbe oko Predsjedništva Bosne i Hercegovine, legitimnosti izbora članova Predsjedništva.

U istu poziciju moraju se dovesti sva tri narodna kolektiviteta a što se, uz Predsjedništvo BiH, odnosi i na domove naroda", rekao je Raguž za Večernjak. Prema njegovim riječima, posve je neprihvatljivo da se značajan broj hrvatskih izaslanika u Domu naroda bira iz županija u kojima praktično nema Hrvata.

"Apsurdna su rješenje prema kojima županije u kojima praktično uopće nema Hrvata biraju izaslanike u Dom naroda i bitno utječu na sastav vlasti", dodao je Raguž.

Dodao je da se više ne smiju ponoviti situacija kao nakon posljednjih izbora u kojoj je prekršen Izborni zakon, a država dovela u novu krizu. Očekuje se da će rad osam stranaka završiti konferencijom u listopadu na kojoj bi nazočili predsjednici stranaka.