IZETBEGOVIĆ PONOVIO ŠTO I ČOVIĆ "Popraviti odnose Bošnjaka i Hrvata"

Milorad Dodik
hercegovina.info

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA danas je u Mostaru održao radni sastanak sa predsjednicima i članovima Gradskog  i Županijskog odbora SDA.

Kako je Izetbegović novinarima kazao na pres-konferenciji, na ovom sastanku je bilo govora o sastanku koji je sinoć imao s hrvatskim premijerom, Andrejem Plenkovićem u Dubrovniku, ali i zajednički je razmotrena situacija „koju imamo s obzirom na ono što radi Milorad Dodik i struktura koja ga prati“, kao i o unutarnjim odnosima SDA.

Upitan za komentar u vezi poruka iz Europske unije u vezi onoga što se događalo u Banjoj Luci 9. siječnja i hoće li uslijediti sankcije EU, Izetbegović je rekao da su sankcije krenule.

"Ovo je tek početak, ovo nije ni izbliza dovoljno, dakle, jedno ovakvo siledžijsko ponašanje u ovom trenutku Dodika i struktura koje ga prate traže puno efikasnije sankcije. To je jedini odgovor. Sasvim sigurno će se one pojačavati, priključivat će se druge zemlje, ne znam hoće li se cijela EU pridružiti, ali moćne zemlje poput Njemačke, Nizozemske, Italije, skandinavske zemlje, tako da će te sankcije bivati sve teže i po meni davat će rezultat. Počet će usporavati jedno ovakvo ponašanje, a ovo što sada gledamo jako podsjeća na stvari od prije 30 godina", rekao je on prenosi Avaz.

Ustvrdio je da je neophodno i imperativ popravljati odnose Bošnjaka i Hrvata.

"Bez obzira što se dogodilo i što ste, možda, vi ovdje u Hercegovini najbolnije osjetili. To je potrebno i Hrvatskoj i BiH, i Hrvatima i Bošnjacima i u Hrvatskoj i u BiH. Tako da ću poseban trud uložiti u tom smjeru. Mislim da je gospodin Plenković vrlo dobar sugovornik, da je bilo više komunikacije i da smo ranije izlazili s nekim kontraargumentima ne bi imali sada jednostranu sliku u Hrvatskoj. Vidjeli ste što je gospodin Milanović izjavio, da su Bošnjaci zlostavljači nad Hrvatima u BiH, nakon svega. Jučer sam gospodinu Plenkoviću iznio podatke o strukturi vlasti  u FBiH i BiH. Hrvati su isfrustrirani s jednom pozicijom, člana Predsjedništva, ali barem na stotinu pozicija, ministarskih, direktorskih, šefova upravnih odbora, Hrvati u BiH imaju preko onoga što im Ustav garantira. I te stvari treba predočiti. Priče o ugroženosti, da Bošnjacima dominiraju padaju u vodu", naveo je on.

Kazao je da su učinili sve da se relaksira pozicija najmalobrojnijeg naroda u BiH i da to trebaju znati lideri u Hrvatskoj i da se s tim trebaju suočiti i lideri Hrvata u BiH.

U vezi izmjena Izbornog zakona BiH, Izetbegović je kazao da se zna što je otprilike prijedlog SDA.

"Ono što Ustav i države i Federacije kaže da jeste pravo konstitutivnih naroda, biti predstavljen, na tome insistiraju iz HDZ-a i štititi vitalni nacionalni interes, na čemu inzistiramo mi. Mi smatramo da domovi naroda trebaju isključivo štiti vitalni nacionalni interes i ukoliko postoje blokade, a očigledno postoje, trebaju biti kreirani mehanizmi koji će to otkloniti. U prvi mah su odgovori tvrdi jer svako se teško odriče onoga što drži u svojim rukama. Teško mu je izaći pred svoje članstvo i birače s tim da je nešto dao. Ali, da bi se nešto dobilo morat će se i dati i s naše strane i sa strane HDZ-a", rekao je Izetbegović.

Kazao je da je optimist i poručio da će učiniti sve da se jedno neprirodno stanje, gdje smo ponovo pokvarili odnose Hrvata i Bošnjaka, mi s njima ili oni s nama, da se to popravi, jer to je jako štetno i za BiH i Hrvatsku", rekao je on.

Naglasio je da treba pružiti ruku kada je riječ o otvorenim pitanjima između Hrvatske i BiH. Naveo je da su se on i Plenković usuglasili u vezi projekta Gornji horizonti, odnosno, da će ga pokušati zaustaviti.