Iz pritvora za ministra?

bakir dautbašić
Šahman je također članica SBB-a i bila je kandidatkinja ove stranke za Zastupnički dom Parlamenta FBiH na Općim izborima 2014. godine. Šahman je do 2013. godine bila deset godina na poziciji rukovoditeljice Apoteke Sarajevo "Hitna pomoć". Ona je navodno i nevjenčana supruga Dautbašića.

Keljmendi

"Lišavanje slobode rezultat je složene operativne akcije koju su uz nadzor tužitelja provodili policijski djelatnici SIPA-e u okviru predmeta kodnog naziva "Lutka 2", priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. Dodaje se da su tijekom akcije prikupljeni dokazi da su navedeni osumnjičeni poduzimali nezakonite radnje i aktivnosti kako bi naveli na davanje lažnog iskaza svjedoka u predmetu Tužiteljstva BiH protiv Nasera Keljmendija i dr., kao i predmetu koji se vodi pred pravosudnim institucijama Kosova.

"Nakon što su prikupljeni detaljni dokazi o nezakonitim aktivnostima osumnjičenih, oni su lišeni slobode, a osumnjičeni su za kazneno djelo ometanje rada pravosuđa", dodaju iz Tužiteljstva.

Prema nezvaničnim informacijama Dautbašić je navodno krajem prošle godine, poticao svjedokinju Azru Sarić, bivšu djevojku Ramiza Delalića Ćele, na davanje lažnog iskaza.

Tužiteljstvo BiH i pravosudne institucije na Kosovu vode istragu za ubojstvo Ramiza Delalića Ćele, a u vezu sa tim slučajem dovođen je i bivši vlasnik "Avaza" i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić. Međunarodni tužitelj Andrew Hughes sa Kosova u optužnici protiv Nasera Kelmendija koja se odnosi na ubojstvo Ramiza Delalića Ćele, je kao člana Keljmendijeve organizirane kriminalne skupine naveo i Fahrudina Radončića.

Prijetnje i pritisci

Slobodna Bosna jučer je objavila da je Tužiteljstvo BiH prije mjesec dana otvorilo istragu o zastrašivanju važne svjedokinje Azre Sarić u sudskom procesu protiv Nasera Kelmendija. Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman navodno su kontaktirali Azru Sarić, tražeći od nje da ne svjedoči pred Osnovnim sudom u Prištini.

Sarajevska liječnica Azra Sarić, posljednja velika ljubav Ramiza Delalića Ćele, koji je ubijen koncem srpnja 2007., trebala je svjedočiti u prosincu prošle godine, nakon što je iskaz dala i Ćelina zakonita supruga Ehlimana Delalić.

Iako je bilo dogovoreno da će Azra Sarić svjedočiti video-linkom, iz sudnice Suda BiH, do obrata je došlo kada je svjedokinja prijavila da je izložena strašnim pritiscima, i da je više osoba od nje tražilo da povuče iskaz.

"Znakovito je, također, da je istragu u ovom slučaju odmah preuzeo šef Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH Božo Mihajlović, koji je sredinom kolovoza 2014. potpisao naredbu za otvaranje istrage protiv Fahrudina Radončića, Ekrema Lekića, Nasera Orića i Senada Šahinpašića Šaje, zbog sumnje da su kao članovi zločinačke organizacije Nasera Kelmendija sudjelovali u pripremi ubojstva Ramiza Delalića Ćele", navodi Slobodna Bosna.

I dok je Tužiteljstvo BiH istraživalo tko je sve i po čijem nalogu pritiskao Azru Sarić da pred Osnovnim sudom u Prištini ne otkrije tajne koje joj je Ramiz Delalić povjerio prije smrti, sarajevska liječnica našla se u centru pažnje javnosti zbog smrti pacijenta koji je preminuo nakon vađenja zuba. Pojedini sarajevski mediji doktoricu Sarić optužuju da je kao stažistkinja na Odjelu za maksiofacijalnu kirurgiju Univerzitetsko-kliničkog centra Sarajevo uradila intervenciju nakon koje je pacijent preminuo. Iz KUM-a su priopćili da je pacijent primljen na Kliniku za maksilofacijalnu kirurgiju sa krvarenjem iz rane nakon vađenja zuba, a u pratnji doktora sa Klinike za bolesti uha, grla i nosa, koji je uradio tamponadu te da je imao primarno oboljenje.

Iz UKC Sarajevo navedeno je da uzrok smrti nije bilo vađenje zuba i da je pacijent duže vrijeme bio teško bolestan.
Montaža

Predsjednik SBB-a već duže vrijeme tvrdi kako nema nikakve veze sa slučajem Keljmendi niti sa ubojstvom Delalića, te da mu se u Tužiteljstvu BiH politički montira proces.

Radončić je jučer izjavio i kako je siguran da je Bakir Dautbašić apsolutno nevin.

Radončić je rekao da je zbog toga predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću jučer predložio Dautbašića kao jedinog kandidata SBB-a za ministra prometa i veza BiH.

On je podsjetio kako mu se već duži period pokušava montirati slučaj "Keljmendi", te ocijenio da je posljednje uhićenje nastavak udarca istog lobija.

"Kao odgovoran političar mogu reći građanima da imam povjerenje u pravosuđe i da ću nastaviti da provodim koaliciju sa SDA. SDA je velika stranka koja je dobila više glasova od svog predsjednika. SBB je moćna stranka i mi nastavljamo svoju koaliciju nezavisno od ličnih odnosa Bakira Izetbegovića i mene", poručio je lider SBB-a.

Radončić je u više navrata optuživao tužitelja Tužiteljstva Dubravka Čamparu da montira proces protiv njega, a da sve to ide iz ‘kuhinje' Bakira Izetbegovića. Radončić je čak i prijavio tužitelja Čamparu Uredu disciplinskog tužitelja VSTV-a.

"Dok je Radončić bio ministar sigurnosti BiH, Čampara je sa svojim stručnim suradnikom Mirsadom Crnovršaninom više puta uzimao izjave od Šejle Turković, koja je lažno optuživala Radončića da navodno ima veze s ubojstvom Ramiza Delalića Ćele", navedeno je u prijavi.

Nakon pomirenja Fahrudina Radončića i Bakira Izetbegovića i ulaska SBB-a u vlast u Federaciji i pojedinim županijama, SBB je prvo kočio ulazak u Vijeće ministara i tražio ostavku federalnog ministra MUP-a Aljoše Čampare, inače brata poznatog tužitelja.

Nakon što je Dautbašić jučer uhićen, Radončić ga je predložio za državnog ministra. Bit će to veliki test za SDA koja je iz državne vlasti već izbacila DF i koja bez SBB-a nema parlamentarnu većinu. Najnovija uhićenja mogla bi narušiti i odnose između koalicijskih partnera, ali uzdrmati i državu.