Tužiteljstvo BiH potvrdilo uhićen je tajnik Ministarstva sigurnosti BiH

Sud BiH tabla
Sud BiH tabla

Visoki dužnosnik Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić uhićen je u ponedjeljak u Sarajevu zbog ometanja pravosuđa, a taj je slučaj izazvao veliku pozornost lokalnih medija jer je riječ o osobi bliskoj Fahrudinu Radončiću, predsjedniku Saveza za bolju budućnost (SBB) koja je nedavno postala dijelom vladajuće koalicije u BiH, a Dautbašića predložila za ministra.

Komentirajući uhićenje, Radončić je u ponedjeljak izjavio kako je uvjeren u Dautbašićevu nevinost te kako on ostaje kandidat SBB-a za ministra prometa i komunikacija BiH.

Tužiteljstvo BiH potvrdilo je kako je Dautbašić (47), koji već godinama obnaša dužnost tajnika Ministarstva sigurnosti BiH, priveden u sklopu složene operativne akcije pod kodnim nazivom "Lutka 2", Uz Dautbašića je uhićena i ženska osoba po imenu Bilsena Šahman (44).

"Tijekom akcije prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni poduzimali nezakonite radnje i aktivnosti kako bi utjecali na davanje lažnog iskaza svjedoka u predmetu Tužiteljstva BiH protiv Nasera Keljmednija, koji se vodi pred pravosudnim tijelima Kosova", stoji u kratkom priopćenju državnog tužiteljstva iz kojega se da naslutiti kako bi ovo uhićenje moglo biti povezano upravo s Radončićem.

Slučaj Keljmendi - poveznica Radončića i Dautbašića
Radončićev SBB istaknuo je Dautbašića za kandidata za zamjenika ministra obrane BiH, a potom i za ministra prometa i komunikacija BiH, nakon što je ta stranka sredinom 2015. godine odlučila sklopiti politički savez sa Strankom demokratske akcije (SDA) i HDZ BiH i postati dijelom vladajuće koalicije u Federaciji BiH i na državnoj razini, nakon što je iz nje istupila Demokratska fronta (DF) Željka Komšića, čiji su predstavnici do tada obnašali te dužnosti. Proces imenovanja do danas još nije okončan.

Bilsena Šahman također je članica SBB-a i bila je kandidatkinja te stranke na izborima 2014. godine.

Dautbašića i Radončića povezuje "slučaj Keljmendi" s obzirom na to da je aktualni lider SBB-a u optužnici podignutoj protiv Keljmendija na Kosovu spomenut kao jedan od članova njegove organizirane kriminalne skupine. Kako su ranije izvijestili mediji, Radončićevo ime spominje se u dvije od devet točaka optužnice koje se odnose na organizirani kriminal i ubojstvo.

Naser Keljmendi bio je vođa jedne od najzloglasnijih kriminalnih skupina na području Balkana, koja je povezana s trgovinom drogom, iznudama i ubojstvima. Kriminalne operacije vodio je iz Sarajeva, a pobjegao je iz BiH uoči uhićenja koje je pripremano. Policija ga je konačno uhitila na Kosovu u svibnju 2013. godine, no s obzirom da BiH nije priznala Kosovo nije mogao biti izručen u BiH pa je procesuiranje prepušteno sudu u Prištini, gdje je i potvrđena optužnica podignuta na temelju dokaza iz BiH i u kojoj se spominje i Radončićevo ime.

Prema dostupnim informacijama izravna veza između Keljmednija i Radončića je slučaj ubojstva Ramiza Delalića Ćele, počinjeno 2007. godine u Sarajevu. Delalić je bio vođa kriminalne skupina koja je bila konkurencija Keljmendiju, a neki od ispitanih svjedoka tvrdili su kako je Radončić taj koji je zapravo naručio ubojstvo.

Među svjedocima pred prištinskim sudom je Delalićeva djevojka u vrijeme ubojstva Azra Sarić, koja je zadnjih tjedana upadljivo postala metom "Dnevnog avaza", lista čiji je utemeljitelj Radončić, koji je u optužuje da je kao stažistica Klinikog centra u Sarajevu skrivila smrt jednog pacijenta.

Sam Radončić je opetovano odbacivao bilo kakvu povezanost s Keljmendijem, uz tvrdnju kako je riječ o "montažama" čiji je cilj bio spriječiti njegov politički uspon. U jednom televizijskom intervjuu iz prosinca 2015. godine Radončić je kazao kako je on zapravo bio prijatelj s Delalićem, dodajući kako je stoga apsurdno povezivati ga s njegovim ubojstvom.Ustvrdio je i kako su mu sve "napakirali" bivši ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Almir Dužvo te nekadašnji ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Hina