Ivan Tepeš: ‘Tražimo ukidanje Mesićevog ureda!’

Ivan Tepeš: ‘Tražimo ukidanje Mesićevog ureda!’
No, kormilo je u ruke preuzeo mladi povjesničar Ivan Tepeš, dovodeći pravaše u sabornicu, te čineći dio Domoljubne koalicije.

Sada, kada su dospjeli u Hrvatski sabor Tepeš i ostali kolege imaju velike ambicije i planove. Bavit će se među ostalim i ključnim povijesnim temama, koje u Lijepoj našoj nikada do kraja nisu iscrpljene. Što konkretno planira te kakav je njegov stav o bivšem premijeru Zoranu Milanoviću, koji ga je nedavno neizravno nazvao ustašom Ivan Tepeš otkrio je u razgovoru s nama.

* Dugački i naporni pregovori Domoljubne koalicije s Mostom su završeni, mjesta su podijeljena. Jeste li na kraju zadovoljni?

- HSP AS kao dio Domoljubne koalicije bio je dio pregovaračkog tima s MOST-om i dosta aktivno smo sudjelovali u pregovorima. Po prvi puta u modernoj hrvatskoj političkoj povijesti se dogodila ovakva jedna postizborna politička situacija i očito je da se na ovakvu situaciju nisu navikli niti političari, ali niti hrvatska javnost. Na kraju moramo biti zadovoljni i sada se treba posvetiti našim ciljevima.

* Kako gledate na pojavu Mosta i Bože Petrova? Što su birajući njih građani željeli poručiti?

- Pojava MOST-a bio je pokušaj birača da iznjedri tzv. treću političku opciju, o kojoj se govori prije svakih izbora. Očito je da su glasači MOST-a bili nezadovoljnici situacijom u kojoj se Hrvatska nalazila i htjeli su promjene. Kako treća opcija ne može sama formirati vlast logično je da se morala nekome prikloniti, a to je, opet po logici stvari, bila Domoljubna koalicija, čiji su birači također tražili promjene.

* Jeste li tijekom ovih pregovora upoznali premijera Oreškovića? Što kažete na njegove poslove u Plivi koje mu mnogi spočitavaju?

- Tihomira Oreškovića prvenstveno gledam kao uspješnog poslovnog čovjeka iz iseljeništva, a poznato je da sam se i ja i HSP AS uvijek zalagali za povratak hrvatskih iseljenika u domovinu kako bi svojim poslovnim iskustvom sudjelovali u oporavku našeg gospodarstva. Gospodina Oreškovića sam upoznao i smatram da je osoba koja svojim velikim iskustvom u poslovnom svijetu može doprinijeti onom najbitnijem - oporavku gospodarstva, privlačenju investicija, smanjenju javnog duga, povećanju BDP-a, povećanju broja zaposlenih i samim time zaustavljanju odlaska mladih obitelji što će stvoriti bolju demografsku sliku Hrvatske. O poslovima u Plivi ne znam puno pa ih ne bi komentirao.

* Kakav je općenito odnos unutar Domoljubne koalicije, ima li nezadovoljnih jer je MOST odnio dio mjesta u vlasti na koje su mnogi računali?

- Odnos unutar Domoljubne koalicije je vrlo stabilan i pregovori nas nisu poljuljali, nego upravo obrnuto, učvrstili su nas. Trenutno prevladava optimizam, jer smatramo da s ovim mandatarom i budućom vladom Hrvatska mora krenuti u bolju budućnost. Ono što je već na prvi pogled sigurno je to da će ova vlada biti daleko stručnija od prethodne i neće gubiti vrijeme na nekim pogreškama za početnike.

* Niste dobili mjesto u izvršnoj vlasti, za što ćete se dalje zalagati?

- U ovoj vladi neću biti ministar nego ću djelovati kroz Sabor ali će zato veliki broj stručnjaka iz HSP AS participirati u izvršnoj vlasti. Zalagat' ćemo se za sve ono o čemu smo govorili u predizbornoj kampanji. Prije svega, uz teme u gospodarstvu, smatram da pravaši u Saboru moraju progovarati vrlo žustro o ideološkim temama tako da će već na prvoj redovnoj radnoj sjednici Klub zastupnika HSP AS uputiti prijedlog za pokroviteljstvo Sabora nad komemoracijom u Bleiburgu. Tražit ćemo izmjenu Zakona o posebnim pravima Predsjednika Republike nakon prestanka obnašanja dužnosti, koji smo već i prošle godine bezuspješno uputili u saborsku proceduru, a odnosi se na ukidanje Ureda bivšeg predsjednika Mesića. Tražit ćemo da se 23. kolovoza obilježava i kao Dan žrtava komunizma. Također ćemo kvalitetno izraditi i prijedlog Zakona o lustraciji. Kako bi spriječili odlazak mladih i omogućili im zasnivanje obitelji u Hrvatskoj inicirat' ćemo osnivanje Hrvatskog stambenog fonda, a to je projekt koji sam prezentirao i predsjednici RH kada smo bili na konzultacijama. Aktivno ćemo sudjelovati u realizaciji naših projekata vezanih za zaštitu okoliša, energetiku, poljoprivredu, poduzetništvo, prometnu infrastrukturu i još dosta toga što smo pripremili za realizaciju u sljedeće četiri godine.

* U slučaju da do toga dođe hoćete li podržati privatizaciju zdravstva, ukidanje drugog mirovinskog stupa i kako ćete se u toj situaciji postaviti?

- Prvo moramo pričekati prijedloge jer do sada nisam dobio nikakve konkretne informacije, osim nekih pisanja u medijima. HSP AS oduvijek ima stav da se ne smiju privatizirati strateške grane hrvatskog gospodarstva kako bi država i dalje imala veliki utjecaj na njih, jer nas te strateške grane u našim rukama, na kraju krajeva, i čine samostalnom i suverenom državom.

* Pravaše ste prvi puta u povijesti službeno doveli u vlast. Kako vam je to pošlo za rukom i koliko vam je odmogla gospođa Tomašić prozivkama?

- Zadovoljan sam što se pravaštvo na velika vrata vratilo u Hrvatski Sabor kroz Klub zastupnika HSP AS i što smo preuzeli dio odgovornosti vođenja Hrvatske. Pravaštvo, kao najstariji hrvatski politički svjetonazor mora uvijek biti snažno zastupljeno u Saboru jer u protivnom hrvatski politički život gubi svaki smisao i pitanje je kako bi bez pravaštva mogla izgledati moderna Hrvatska. HSP AS je uspio kao dio Domoljubne koalicije jer smo suzbili svoje egoizme i shvatili da bez okupljanja političkih stranaka od centra na desno nećemo maknuti nesposobnu Vladu Zorana Milanovića i preuzeti vođenje Hrvatske. Kolega Ćorić i ja u Sabor smo ušli iz dvije slavonske izborne jedinice, a posebno mi je drago što je naš treći zastupnik dr. Ivan Kirin ušao preferiranim glasovima Istre i Rijeke, tako da smo sada snažni i u tom dijelu Hrvatske. O Ruži Tomašić su svoj sud dali glasači na zadnjim parlamentarnim izborima, ona je za nas prošlost i svaki komentar vezan za nju je suvišan.

* Zoran Milanović vas je neizravno prozvao, proglasivši vas ustašom, a sasuo je lavine kritika na vašu stranku.

- Milanović ne zna gubiti i onda u tom svom gubitničkom ludilu laže i obmanjuje i u tom svom bunilu oko sebe vidi fašiste, naciste i ustaše. Nije imao hrabrosti reći po čemu sam ja ustaša a HSP AS ustaška stranka. On tipičnom komunističkom metodom lijepi etikete bez argumenata. Ja sam pravaš i hrvatski nacionalist, koji negativno gleda na komunizam i tvorevinu zvanu Jugoslavija. Negativno percipiram crvenu zvijezdu petokraku, jer su ju nosili velikosrpski agresori od Vukovara, Škabrnje, Voćina do Dubrovnika. Čvrsto stojim iza izjave da je za mene "Za dom spremni" pozdrav kojeg su nosili branitelji HOS-a na rukavu kad su nas branili od velikosrpskog agresora u Domovinskom ratu. Tražim da se kazne svi zločinci krivi za Bleiburg, Križni put, Goli otok, ubojstva emigranata i pozitivno percipiram hrvatsku nezavisnost i samostalnost, a sve to za Milanovića očito znači da sam ustaša. Po toj logici su velika većina hrvatskog naroda - ustaše. Posebno je strašno što to govori osoba koja je predsjednik partije koja je pravni sljednik Saveza komunista i Komunističke partije.

Izvor: dnevno.hr