Inzko: Vijeće ministara potrebno formirati odmah, a ne za šest mjeseci

...jasno pokazuje da je BiH važna za EU i da EU želi BiH kao svoju članicu, izjavio je danas u Sarajevu visoki predstavnik Valentin Inzko.

On je tu izjavu dao na konferenciji za novinare pred početak nove sjednice "Parlameta za Europu", koja je tematski posvećena ekonomskom oporavku BiH u kontekstu evropskih inegracija

- Mi to apsolutno želimo, a sutrašnja posjeta će biti dokaz više. Međutim, isto tako BiH mora hitno krenuti s neophodnim reformama, kazao je visoki predstavnik.

Inzkova poruka s današnjeg skupa je da je neophodno poboljšati stanje u ekonomiji i vratiti se na put ka Europi.

- Potrebno je formirati Vijeće ministara BiH sada, a ne za šest mjeseci, tako da pravi posao može početi, naglasio je.

A pravi posao je da se ojača ekonomija i da se BiH vrati na put ka članstvu EU. Pritom je Inzko naglasio da nije slučajno da je u periodu kada se glavne političke stranke nisu mogle dogovoriti o formiranju vlada, došlo do pada životnog standarda u BiH i rasta stope nezaposlenih koja je dostigla 43 posto.

- Upravo zato što je situacija tako loša, potebno je učiniti sve da se započne ciklus jačanja europskih integracija i jačanja ekonomije, rekao je Inzko.

U tom kontekstu, on je naglasio važnost donošenja zakona o popisu stanovništva, koji će pružiti odgovarajuće statističke podatke da bi se utvrdilo šta treba uraditi i gdje treba uraditi.

- Ako ne znaš koliki je broj stanovnika nekog grada, teško je onda davati subvencije tom gradu, naveo je.

O sutrašnjoj posjeti visokih zvaničnika EU govorio je i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi, koji je naglasio njen značaj u kontekstu njihove regionalne turneje po zemaljama zapadnog Balkana.

Po njegovim riječima, od Barossa, Fuelea i Lajčaka mogu se očekivati dvije ključne poruke. Prva je da postoji snažna opredijeljenost Evropske unije evropskoj budućnosti zapadnog Balkana, a druga da Evropska unija očekuje od vlasti da urade "domaći rad" i provedu reforme koje će vratiti zemlju na njen evropski put.

Daviddi je u kontekstu teme današnjeg Parlamenta za Europu ocijenio da je veoma važno da se politička rasprava u zemlji vrati na konkretna pitanja, a ekonomska situacija je jedno od tih pitanja.

(Fena)