Inzko: Stranački lideri u BIH zaostaju u davanju doprinosa

"Građani BiH - koji možda mogu i najviše dobiti od regionalnog zbližavanja - su do sada dobili najmanje", rekao je Inzko, te naglasio da se građanima BiH ne može uskratiti šansa da se pridruže ostatku regiona na putu ka prosperitetu i sigurnosti zbog nedostatka volje i suradnje među njihovim izabranim liderima.

Kako je saopćeno iz OHR-a, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio, međutim, da postoje znakovi da se politički establišment u BiH mijenja.

Inzko je pohvalio visoke političare, uključujući i Bakira Izetbegovića, koji je izrazio žaljenje zbog smrti civila tokom rata.

"Izjava neće promijeniti jednu zemlju preko noći, ali može pomoći da se stvori klima u kojoj su pozitivne promjene više vjerovatne", izjavio je Inzko.

Nakon četiri godine "znatnog pogoršanja životnog standarda i ograničenog napretka na putu ka euroatlantskim integracijama", listopadski izbori i poboljšano regionalno okruženje pružaju "zlatnu priliku da se prekine začarani krug", dodao je.

Naglasio je da će međunarodna zajednica ostati aktivno angažirana sve dok BiH osigura potpunu integraciju u euroatlantske strukture.

"Euroatlantske integracije mogu donijeti upravo takav prosperitet građanima zapadnog Balkana", istakao je Inzko.

Ocijenio je kako nisu svi političari u BiH shvatili ovu suštinsku istinu. Neki još uvijek misle da se mogu protiviti ovom trendu.

"Ja mislim da ne mogu. Ne vjerujem da će ih građani pustiti da to urade", kazao je visoki predstavnik.

(Fena)