Inzko odgađa poništenje odluke o referendumu i odlazi u SAD

Inzko odgađa poništenje odluke o referendumu i odlazi u SAD
Odluka je, kako je objašnjeno u Bruxellesu, donesena, kako bi se čelnicima Republike Srpske dala još jedna šansa da sami ponište raspisivanje referenduma.

- Odlučni smo da nećemo dopustiti da se referendum održi. Odluka o tome mora biti poništena. Ili će to uraditi vlasti RS ili će to, u ime cijele međunarodne zajednice, uraditi Inzko - kazao je sarajevskom Dnevnom avazu visoki diplomatski izvor iz EU.

U međuvremenu, u Sarajevu će se danas održati sjednica Vijeća za provođenje mira (PIC) na razini veleposlanika zemalja članica tog tijela.

Očekuje se da će na tom skupu Inzko informirati veleposlanike o svojim razgovorima koje je jučer imao s Miloradom Dodikom, te dogovor o nastavku diplomatskih pritisaka na vlasti RS da ponište odluku o sazivanju referenduma.

- Za sada su pozicije nepomirljive. Mi zahtijevamo poništenje, vlasti RS, na čelu s Miloradom Dodikom, tvrdoglavo to odbijaju.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić bio je u Bruxellesu i on odlično zna što su poruke međunarodne zajednice. A zna ih i Dodik. Odluka je na njima.

Što se PIC-a tiče, mi smo spremni djelovati. Odgoda od sedam dana je akt dobre volje, a ne izraz naše slabosti, neodlučnosti ili straha da će se kriza produbiti. Odgovornost za stanje u zemlji u ovom trenutku je ponajviše na Dodiku. Ne mislim da bi mu koristilo dalje produbljivanje sukoba s međunarodnom zajednicom u sitauciji kada ga čak ni Srbija ne podržava - tvrdi diplomatski izvor.

Dok čelnici RS-a razmišljaju da li se povinovati zahtjevu međunarodne zajednice ili ići dalje u sukob s njom, Inzko putuje u SAD.

On će najprije u New Yorku u ponedjeljak razgovarati s čelnicima Ujedinjenih naroda, a onda ga u utorak i srijedu očekuju susreti s američkim dužnosnicima.

Kada se vrati u naredni četvrtak ili će potpisati odluku o poništenju zaključaka NS RS, ili će je adaktirati, jer su vlasti RS morale poslušati zahtjev međunarodne zajednice, tvrdi Dnevni avaz.