Inzko: Dva HDZ-a traže treću federalnu jedinicu, a iz RS-a razbijaju BiH

Inzko: Dva HDZ-a traže treću federalnu jedinicu, a iz RS-a razbijaju BiH
Arhiva

Optužba na račun RS-a

Visoki predstavnik nije se libio optužiti čelnike RS-a, ali i članove stranke SNSD-a koji sudjeluju u državnoj vlasti, kao što su ministar financija Nikola Špirić i srpski član u Predsjedništvu BiH Nebojša Radmanović da svojim potezima i izjavama ruše državnost BiH i rade na odcjepljenju RS-a, piše Večernji list.

Zbog sukoba u FBiH i državnoj vlasti oko raspodjele ministarskih mjesta koji traje i danas, po tvrdnjama Inzka, "zaustavljeni su obećavajući trendovi viđeni tijekom posljednjeg izvješća, politička dinamika u BiH tijekom ovog razdoblja prezentiranja izvješća stagnirala je te se vratila u okvire prevladavajućih trendova u posljednjih šest godina". Po njemu, obećavajući razvoji događaja s početka 2012. sada su u zastoju. Nakon što su konačno formirali državnu Vladu u veljači i usvojili državni proračun za 2012. u svibnju, vladajuće stranke nisu se primile posla, već su odmah započele s dugotrajnim nizom borbi i pokušaja preslagivanja Vlade na državnoj i razini FBiH te i u nekim županijama - napisao je Inzko. Javivši se kao pozadina kampanje za lokalne izbore, dodao je, ovo političko manevriranje uzelo je prednost nad gorućim potrebama građana. U svojoj žurbi za restrukturiranjem vlasti na razini Federacije, predstavnici pojedinih stranaka ignorirali su ili čak i prekršili važeće pravne akte, pravila i procedure", smatra Inzko. U svom izvješću osvrnuo se i na rad dvije vodeće hrvatske stranke, HDZ BiH i HDZ 1990. koje pozivaju, kazao je, na stvaranje treće federalne jedinice s većinskim hrvatskim stanovništvom. Ekonomska situacija je loša i BiH je suočena s pogoršanjem fiskalne situacije, slabim izgledima za rast, visokom stopom nezaposlenosti i pratećim socijalnim problemima. Loše ekonomsko stanje u državi uzrokovano je turbulencijama u vlasti. "Prvi val događanja vrtio se oko nastojanja SDP-a da se izbaci SDA-a iz vladajuće koalicije na županijskim, federalnim i državnim razinama, što je stvorilo značajne prepreke i prepirke.

Krši se Ustav u FBiH

Pogoršanje je uslijedilo nakon upornog zagovaranja predstavnika iz RS-a za raspad zemlje, zalaganje za neovisnost RS-a, popraćeno zagovaranjem protiv pravosudnih institucija, Oružanih snaga BiH, i drugih obveza države prema Ustavu BiH, koji je ujedno i aneks IV. daytonskog mirovnog ugovora - objasnio je Inzko. Glasovanje SDA protiv usvajanja državnog proračuna 31. svibnja, podsjeća Inzko, izazvalo je potez SDP-a da protjera SDA iz svih razina vlasti i uspostavi nove većinske koalicije sa SBB BiH i dva HDZ-a. Iako je SDP uspio maknuti SDA iz Vlade u četiri županije i nekoliko općina, nedostajalo mu je nekoliko parlamentarnih glasova da to učini u potpunosti na državnoj ili federalnoj razini, što vrijedi za veći dio ovog izvještajnog razdoblja. Kako su se SDP i SDA borili za prevlast, rad parlamenata došao je u zastoj i mali broj zakona je usvojen. U svojoj žurbi da izbace SDA i HSP s pozicije predsjednika i jednog zamjenika predsjedatelja ZD-a Parlamenta FBiH, SDP-ova većina sazvala je i održala sjednicu Parlamenta na način koji zanemaruje pravila poslovnika i Ustav" smatra Inzko. Ukazao je na lošu politiku minimalnog financiranja državnih institucija i inicijativu čelnika RS-a da se BiH demilitarizira, odnosno da se ukine OS BiH o čemu će raspravaljati Skupština RS-a.