Imamović: Čović je pomiješao grad i županiju

Jasmin Imamović
Arhiv

Predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izjavio je da je 'Mostar u ovom vremenu sačuvao svoju multietničnost te da su rijetke takve sredine u Bosni i Hercegovini', te da bi 'volio da je takva situacija u Tuzli' i da u Tuzli nema Hrvata na istaknutim pozicijama što govori o politici koja se vodi, navodi se na početku priopćenja u reakciji gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića.

"Pretpostavljam da je Čović mislio na situaciju u Vladi Tuzlanske županije, koja se prvo oglušila na upozorenja SDP-ove zastupnice u Skupštini Tuzlanske županije, Vedrane Petrović, kako se time što nema nijednog Hrvata na ministarskim pozicijama u Vladi TŽ krši Ustav Federacije BiH, Ustav TŽ i Zakon o Vladi TŽ. Nakon toga je i Ustavni sud Federacije BiH donio mišljenje da je sastav Vlade TŽ u suprotnosti sa Ustavom FBiH, ali nacionalni sastav Vlade TŽ je još uvijek ostao nepromijenjen, tj. neusklađen sa Ustavom i Zakonom.

Gospodine Čoviću, niste jedini koji miješaju Tuzlu i Tuzlansku županiju, a između vlasti Grada Tuzle i Vlade Tuzlanske županije razlika je kao između neba i zemlje, pa vas molim da ne miješate ta dva, toliko različita pojma.

Kada se već obraćate javno i (opet) prozivate Tuzlu, ponovno vam priopćavam da je u Tuzli, prema Popisu stanovništva iz 1991. godine bilo 15,5% Hrvata, a da se na Popisu 2013. godine u Tuzli 13,9% stanovnika izjasnilo kao Hrvati. Dalje vam želim priopćiti da je među uposlenima u Gradskoj upravi 14% Hrvata, a da je zastupljenost Hrvata na čelnim pozicijama u Gradskoj upravi, javnim poduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad Tuzla znatno veći procenat Hrvata od njihove zastupljenosti i na jednom i na drugom popisu stanovnika u gradu Tuzli.

Moram ipak istaknuti, da nitko od Hrvatica i Hrvata na ovim pozicijama nije zato što je pripadnik jednog naroda, nego zbog svojih kompetencija, a kada imate multietničnu sredinu poput Tuzle, nije teško poštovanjem zakonom propisanih procedura prijema i izbora postići zadovoljavajuću nacionalnu strukturu.

Bez obzira šta Vi, gospodine Čoviću javno govorili, Tuzla je grad koji je po svojoj multietničnosti poznat ne samo u Bosni i Hercegovini, nego u regiji i Europi. Naša domovina Bosna i Hercegovina bi se brže razvijala kada bi bilo više gradova poput Tuzle, koja jeste svijetli primjer za sve one koji iskreno i otvoreno podržavaju ljudska prava i slobode i europski put Bosne i Hercegovine", navedeno je u reagiranju gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića.