Iako su se družili cijeli vikend, Čović i Izetbegović ponovno s američkim veleposlanikom, ali odvojeno

Izetbegović i Murphy

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović primio je u nastupni posjet veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Nj. E. Michaela Murphyja. Na današnjem susretu s veleposlanikom razgovaralo se o bilateralnim i partnerskim odnosima dvaju zemalja koji su na zavidnoj razini.

Ekonomska i gospodarska suradnja uz kapitalne infrastrukturne projekte i njihovu realizaciju koje trebaju doprinijeti životnom standardu stanovnika Bosne i Hercegovine bit će u fokusu svih razina vlasti, kazano je tijekom razgovora. 

Čović je izdvojio važnost europske perspektive Bosne i Hercegovine i jačanje sveukupne suradnje s NATO alijansom. Kao predstavniku hrvatskog naroda u BiH članstvo u Europskoj uniji i NATO predstavljaju dva ključna vanjskopolitička prioriteta, naglasio je Čović.

Izetbegović i Murphy

Na sastanku je posebno izdvojeno i naglašeno kako se konačno rješenje oko reforme izbornog zakonodavstva mora postići. Konstitutivnost tri naroda i legitimno političko predstavljanje su temelj Daytonskog mirovnog sporazuma. Na sastanku je zaključeno kako je sigurnost i stabilnost BiH jedan od ključnih prioriteta zajedničkog djelovanja, na čemu treba nastaviti predano raditi, navedeno je u priopćenju iz ureda predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je danas u nastupnu posjetu novog veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Michaela Murphyja.

Tijekom razgovora konstatirano je da Bosna i Hercegovina i SAD imaju niz zajedničkih interesa i ciljeva, te da postoji potreba za intenzivnom suradnjom dviju država kako bi se ti ciljevi ostvarili.

Veleposlanik Murphy je poručio da SAD snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Zajednički je istaknuta potreba deblokade rada institucija Bosne i Hercegovine i unaprjeđenja njihove funkcionalnosti. 

Razgovarano je o proteklim pregovorima o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva, a posebna pažnja je posvećena budućoj suradnji u procesu jačanja vladavine prava, borbi protiv korupcije i provedbi reformi. Izetbegović je zaželio veleposlaniku Murphyju dobrodošlicu povodom povratka u Bosnu i Hercegovinu, te mu je zaželio uspješan predstojeći mandat, priopćeno je iz ureda zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.