HSPF: Suočavanje s Haagom kao suočavanje s prošlošću

radovan karadžić, Haag, Haški Tribunal, radovan karadžić, Armija BiH, Markale, granatiranje, radovan karadžić, Haag, Međunarodni sud pravde u Den Haagu (ICJ), Proces u Haagu, Den Haag, radovan karadžić, suđenje, Haag, radovan karadžić, presuda, zatvor, HSPF, radovan karadžić, radovan karadžić, Haaški osuđenik , tužba za genocid, radovan karadžić, ICTY, Haški Tribunal

...prvi predsjednik Republike Srpske, kriv za progon kao zločin protiv čovječnosti, istrebljenje, ubojstva, deportaciju, nehumana djela i prisilno premještanje, širenje terora, protupravne napade na civile te uzimanje taoca kao kršenje zakona, te mu je izreklo kaznu od 40 godina zatvora.
Karadžić je osuđen kao pojedinac, što je naglašeno tijekom postupka koji je trajao punih pet godina. Jasno je da se nevini životi ne mogu mjeriti godinama ili danima koji su kao kazna za učinjene zločine dodijeljeni Radovanu Karadžiću, no ova presuda je znak da se te žrtve neće zaboraviti te kako je moguće da se zločini, kad-tad, kazne.
Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) oštro osuđuje svaki zločin počinjen za vrijeme rata ili poraća s koje god strane dolazio, te držimo kako sve odgovorne za zločine i nalogodavce zločina treba snaći kazna. Pozdravljamo nepravomoćnu presudu Radovanu Karadžiću, kao najviše pozicioniranom političkom dužnosniku koji je osuđen zbog genocida u Srebrenici, zločina nad Bošnjacima, ali i Hrvatima u BiH. Nadamo se da su svi svjesni kako pogrešno interpretiranje ove presude može samo pogoršati političku i društvenu situaciju u BiH.

Podsjećamo, iz Republike Srpske protjerano je oko 200.000 Hrvata, a ovom presudom su zahvaćeni i zločini nad stanovništvom hrvatske nacionalnosti. Primjećujemo kako se te dvije činjenice zanemaruju u medijskom prostoru u Bosni i Hercegovini, pitamo se zašto? Pozivamo sve medije u Bosni i Hercegovini da ne dopuste relativiziranje zločina koji su počinjeni od 1992. do 1995. godine.
Isto tako pozivamo predstavnike vlasti u Republici Srpskoj da odustanu od pokušaja revidiranja povijesnih događaja i činjenica te da u cilju izgradnje međuetničkog povjerenja u BiH, preispitaju svoju odluku o imenovanju Studentskog doma po Radovanu Karadžiću.

Ured za odnose s javnošću HSPF-a