HRS Tko je čija marioneta?

Sveučilište
HRS

Hrvatska republikanska stranka, na svoj Facebook stranici reagirala je na priče kako se njihova stranka navodno uplela u najavljene studentske prosvjede. Podsjetimo, nakon što su studenti odlučili izaći na ulice, Studentski zbor sveučilišta u Mostaru ogradio se od svojih kolega, a prosvjed nazvao političkim. 

"Budući da se iz vladajućih partijskih struktura, duboko involviranih u rad studentskih organizacija Sveučilišta u Mostaru, šire priče o HRS-ovom uplitanju u najavljene studentske prosvjede, osjećamo potrebu istaknuti nekoliko stvari:

Dario Hrkać, organizator prosvjeda, već mjesecima vodi borbu protiv loše improvizacije nastavnog procesa na mostarskom Sveučilištu, što potvrđuje preko 1500 potpisa njegove peticije „Studenti protiv online nastave“. On jeste član HRS-a i jeste na listi HRS-a.

No, niti na službenim stranicama HRS-a, niti na bilo kojoj od službenih stranica stranke na društvenim stranicama nećete i ne možete naći bilo koju objavu o njegovim aktivnostima i/ili korištenje njegovog studentskog aktivizma u svrhu političke promidžbe. Zašto?

Primarni razlog je baš taj što ne želimo i nećemo zloupotrebljavati borbu za prava studenata za potrebe političkog marketinga.

Drugi razlog je taj što u HRS-u funkcioniramo i djelujemo obrnuto od ustaljenih hdzovsko – partijskih normi. Odnosno, jedino Dario Hrkać kao član HRS-a može svojoj središnjici narediti kako se postaviti po pitanju studentske problematike o kojoj on kao student zna puno više od nas koji smo studije davno završili, kako pomoći, kako surađivati, nikako obrnuto.

To je tzv. „supsidijarni model“ funkcioniranja koji HRS kao stranku razlikuje od mentalno komunističkog hdzovskog modela koji uvjetuje „neovisne“ vođe studenata da putem priopćenja (koja više izgledaju na stranačke pamflete nego na priopćenja) interese partije stavljaju iznad interesa studenata koje predstavljaju.

To nas uvodi u argument „politikanstva“, kao jedinog i isključivog protuargumenta legitimnim i razumnim zahtjevima organizatora prosvjeda.

Naime, vodstvu Sveučilišta i vodstvu studenskih organizacija ne smetaju zahtjevi i razlozi zbog kojih se ide u prosvjede, nego stranačka pripadnost onih koji su se, pod punim imenom i prezimenom, usudili dignuti glas.

Sveučilište

Ta stranačka pripadnost ne smeta kada se, najjednostavnijim pretraživanjem na Internetu, vidi kako na službenim stranicama HDZ-a BiH postoji bezbroj objava u kojima vodstvo Sveučilišta, dekani, profesori itd. ne samo da podržavaju tu političku stranku, nego se u potpunosti stavljaju u funkciju te stranke, a HDZovi dužnosnici prostorije Sveučilišta i samo Sveučilište kao instituciju koriste za političku promociju i interese. 

Nećete naći niti jedan povišeni ton, kamoli reakciju od strane bilo koje studentske organizacije zbog takvog eklatantnog kršenja statutarne odredbe o autonomiji Sveučilišta od strane vodstva. Dapače, možete samo naći ulizivačke pamflete zahvala tom vodstvu.

Da zaključimo, Dario Hrkać kao organizator prosvjeda studenata nije i ne može biti HRS-ova marioneta, kao niti marioneta Slavena Raguža. Može biti samo obrnuto, da mi budemo Dariova marioneta, odnosno da se stavimo u službu borbe za prava studenata, ukoliko za to bude potrebe i zahtjeva s njihove strane.

Pozivamo vodstvo Sveučilišta i njihovih studentskih organizacija da borbu za prava studenata ostave unutar četiri zida Sveučilišta. Nemojte, iz nedostatka bilo kakvih protuargumenata, uvlačiti legitimnu studentsku borbu unutar političkog ringa. Nije to korektno s vaše strane. Poslušajte što prosvjednici imaju za kazati i nađite zajedničko rješenje.

Ne treba vam uvlačenje u politički ring. Ako vas je jedan član HRS-a stavio na ovolike muke, ne želite znati što će vas dočekati ako podršku zatraži od svojih stranačkih kolega, stoji u objavi Republikanaca.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.