HRS priopćio da ne ide na HNS

Slaven Raguž
Hercegovina.info

Hrvatska republikanska stranka (HRS) donijela je odluku kako neće sudjelovati na sutrašnjem zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u Mostaru.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"HRS je na prošloj sjednici HNS-a napustio ovu instituciju zbog krajnje nedemokratskih, totalitarističkih metoda vođenja ove institucije. Poštujući osjetljivost trenutka, na poziv Tajništva HNS-a, poslali smo popis naših izaslanika i uredno primili poziv za sudjelovanje. Nikada nismo, pa ni u trenutku napuštanja rada ove institucije, dovodili u pitanje prirodu HNS-a kao krovne političke institucije. Poštujući aktualni trenutak, ovo je bio potez poštivanja ove institucije s naše strane", navode.

"Po našem viđenju, HNS 19.02. mora donijeti jasne i nedvosmislene poruke koje će ići u smjeru težnji ka Ustavno administrativnim reformama BiH, jer je više nego očigledno kako nama kao narodu nema održive budućnosti u ovakvoj BiH. Od Hrvata se traži kompromis, iako živimo već u situaciji gdje nam se gaze naša ljudska i građanska prava nametnutim amandmanima na Ustav F BiH i Izborni zakon. Traženje isključivo izmjena izbornog zakona je malo! Nama nije cilj zasjesti u fotelje vlasti, nego učiniti BiH po mjeri sva tri naroda, a posebno učiniti je po mjeri hrvatskog naroda u BiH. Najbolji izborni zakon nam ne osigurava jednakopravnost u državi s dva entiteta i tri konstitutivna naroda", ističu.

"Moramo stvari vratiti na početak, odnosno poništiti sva razna nametanja međunarodne zajednice i vratiti se na Washingtonski sporazum i tek tada govoriti o kompromisu. Mora se pozvati Republika Hrvatska kako bi iskoristila sav diplomatski kapacitet unutar euroatlantskih institucija za podršku u tome", dodajee se.

"Na kraju, mora se pozvati na odgovornost aktualno političko vodstvo hrvatskog naroda za (ne)učinjeno. Sve sukladno Statutu HNS-a. Ne vidimo ništa spornoga u dovođenju u pitanje odgovornosti Dragana Čovića, sukladno Članku 27 St. 3 Statuta HNS-a, koji govori o narušavanju ugleda ove institucije".

"Poštujući instituciju HNS-a, imali smo najiskreniju namjeru prijeći preko dosadašnjeg nedemokratskog i totalitarističkog načina vođenja rada ove institucije do sada, pristati na poziv na sudjelovanje i sudjelovati u radu iste. Međutim, po pitanju organizacije ove sjednice HNS-a, ne samo da se nastavlja s nedemokratskim metodama, nego se iste nadograđuju", navodi se.

"Izaslanici nisu upoznati s dnevnim redom, materijalima sa sjednice, kao niti s protokolom iste. Plan je donijeti sve na samu sjednicu, očekujući bespogovorno dizanje ruku za iste. Uz to, sjednica je zatvorena za javnost, uz ometanje mobilnih signala i nalog zaštitarima da onemoguće bilo kakav pokušaj snimanja. Statut HNS-a vrlo jasno kaže kako je rad Sabora javan. U slučaju pojedinih informacija koje nisu za javnost, Statut dopušta tajnost, Člankom 48 Statuta, ali prethodno se mora pojasniti zašto. To nije učinjeno. Posebno ističemo da Odluku o zatvorenoj sjednici može donijeti samo Sabor a ne Predsjedništvo", ističu.

"Koga i čega se to plašimo? Jesmo li mi tu zbog naroda ili je obrnuto? Kojih to važnih informacija moramo lišiti javnost? Zar nije sramotno da, primjerice, Milorad Dodik dobiva izvješća u realnom vremenu o ishodima razgovora u Neumu, a detalji istih se uskraćuju javnosti, odnosno svome narodu?", pitaju.

"Da stvari budu tragikomične, uza sve staljinističke metode kontrole i zatvaranja, zaključci sjednice, dan ranije, bivaju objavljeni u integralnom formatu na pojedinim portalima. Prije nego ih je ijedan izaslanik uopće vidio, a kamoli imao mogućnost urediti. Općeniti, površni, blijedi, pokornički, daleko od onoga što narod očekuje od političkih aktera hrvatskog naroda u BiH. Prema svemu ovome, nisu se stvorili demokratski uvjeti za sudjelovanje HRS-a u (ovakvom) HNS-u. Naše sudjelovanje, legitimiralo bi nestatutarne metode upravljanja ovom institucijom i politiku bez strateškog cilja, bez imalo hrabrosti i spremnosti na žrtvu", navodi se.

"Što se tiče najavljene obveze poštivanja istih, HRS-u i našim zastupnicima nisu potrebni nikakvi zaključci koji bi nas obvezali poštivati legitimitet svoga naroda. Za razliku od pojedinih tzv. stranaka iz Predsjedništva HNS-a, koje su već sudjelovale u Vladama Alijanse i Platforme i nikada se za to nisu ispričale svom narodu i/ili podnijele račun, poštivanje legitimne volje svoga naroda je dio programskih i statutarnih dokumenata HRS-a", ističu.

"Hrvatskome narodu u BiH je potrebna snažna, dosljedna i nedvosmislena politika koja će, ako treba, dovesti u pitanje samo postojanje ove i ovakve BiH ako se nastavi gaženje naših ljudskih i građanskih prava. Hrvatskome narodu u BiH je potrebna politika koja će u prvi plan staviti Ustavne promjene i administrativno preuređenje BiH, a ne (samo) izborni zakon s kojim sebi osiguravamo pozicije i nastavak suradnje s istim onima koji nam ta ista prava gaze. U konačnici, potreban nam je HNS koji će poštivati dokumente koje usvaja, koji će biti krovna politička institucija hrvatskog naroda, a ne propagandistički alat u rukama HDZ-a. Odakle nam pravo pozivati se u zaključcima na „nesuradnju s uzurpatorima hrvatskog legitimiteta“ u situaciji kada smo 8 godina u koaliciji s tim istim uzurpatorima? Zašto se odmah ne napusti ta koalicija?", pitaju.

"HRS je u koaliciji sa svojim narodom, a ne političkim elitama Sarajeva i Banja Luke. Jedini smo ponudili jasan prijedlog ustavnih promjena i administrativnog preuređenja BiH, kao što smo jedini ponudili dokument reforme HNS-a. Budući da nam je totalitarističkim metodama onemogućeno iste promovirati kroz instituciju HNS-a, očigledno smo prinuđeni to raditi van ove institucije. Iskoristit ćemo kapacitete koje imamo na raspolaganju u zakonodavnim tijelima, kao i veze u Saboru RH i EU Parlamentu kako bi iste promovirali i proveli u djelo. U interesu svoga naroda, a ne interesu nas samih. Pozivamo Predsjedništvo HNS-a da slobodno otvori zasjedanje za javnost, HRS tamo neće prisustvovati", stoji u priopćenju kojeg uz HRS potpisuje i Čapljinska neovisna stranka.