HRS optužuje Vidića da zaboravlja Udruge jer nisu u HDZ-u, Vidić kaže da nije baš tako

Smiljan Vidić, Čapljina, HRS, Smiljan Vidić, HVIDRA
Dnevni list

Hrvatska republikanska stranka izdala je priopćenje za javnost u kojem kažu kako se 1. kolovoza, točnije za dva dana, navršava četiri godine otkako je ukinuta pomoć udrugama HVIDRA-e od strana grada Čapljine. Kao razlog tomu navode, da vodstvo spomenutih udruga ne želi ući u članstvo HDZ-a.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Dana 01. 08.2020. godine navršit će se pune 4 godine od kada je ukinuta svaka pomoć u radu hrvatskim braniteljima i stradalnicima domovinskog rata, točnije udrugama HVIDR-a, udruzi udovica i djece poginulih branitelja od strane općine/grada Čapljine. Razlog ukidanja pomoći leži u činjenici da vodstvo ovih udruga ne žele biti dio HDZ-a BiH.

Ovakav izdajnički odnos prema krovnim udrugama proisteklim iz domovinskog rata, a samim time i prema hrvatskim braniteljima, ne poznaje niti jedna općina/grad u BiH. Čak i u mjestima gdje su Bošnjaci u većini, hrvatskim udrugama nije uskraćena pomoć, ali zato se to uradilo u Čapljini, gdje Hrvati čine većinu.

HVIDR-a Čapljina broji 350 članova, najčasnijih hrvatskih sinova koji su bez razmišljanja stali u obranu ovih prostora i svog naroda. U toj borbi su stradali, bili ranjeni, mnogi od njih poslije i oboljeli, a sve što su tražili bio je samo minimum dostojanstva i uvažavanja njihove žrtve.

Samovoljom jednog čovjeka, u to vrijeme načelnika, a današnjeg gradonačelnika Smiljana Vidića, ovim udrugama uskraćena je svaka pomoć od strane općine/grada Čapljine. Općinska, a danas gradska vlast, na svaki njihov vapaj se oglušila, potpomognuta općinskim/gradskim vijećnicima HDZ-a BiH, koji nisu htjeli (ili točnije nisu smjeli) dignuti ruku za pomoć onima koji su najzaslužniji da smo danas slobodni i da živimo na ovim prostorima.

Vijećnici Čapljinske neovisne stranke Pero Previšić i Mirko Vasilj su od dana obustave pa sve do danas upozoravali, tražili, molili da se pomogne braniteljskoj populaciji, a posebno ovim Udrugama. Nažalost, do današnjeg dana ništa se nije promijenilo.

Tražili smo pomoć i od HNS-a. Samo toj instituciji upućeno je 7 pisama i zamolbi, ali članovi predsjedništva HNS (s časnim izuzetkom njih 2-3) , apsolutno ništa nisu uradili na čelu s predsjednikom HDZ-a i HNS-a Draganom Čovićem, kao ni Odjel za branitelje pri HNS-u. Pune 4 godine (1460 dana) traje borba ovih Udruga. Tražili su sastanke, razgovore, upućivali zamolbe, ali od svih obećanja ništa se nije ispoštovalo, prvenstveno zahvaljujući utjecaju Smiljana Vidića i vladajuće partije koju onu predstavlja u Čapljini.

S pravom se pitamo zašto i za koga stradali HRVATSKI SINOVI? Jesu li dali svoje živote, dijelove tijela, da bi njihove obitelji i djeca doživljavala ovakva poniženja? Poniženja koja se nastavljaju i dalje, jer su trenutno vladajući u zadnje dvije godine odustali od posjete mjesta pogibije hrvatskih branitelja na dan 13.07., kada je život izgubilo 24 hrvatska branitelja, kao i od polaganja cvijeća i paljenja svijeća čime se ranijih godina iskazivao pijetet prema onima koji su položili svoje živote za sve nas.

Dok nam djeca poginulih, kao i djeca stradalnika domovinskog rata odlaze u druge zemlje da bi mogli preživjeti, vladajući se bezbrižno bogate toliko da i oni sami ne znaju koliko imaju. Dovoljno je pogledati imovinski karton aktualnog gradonačelnika Čapljine, koji se za vrijeme mandata povećao za nekoliko milijuna KM. Naravno, „sve po zakonu“ i sve „legalno“, stoji u priopćenju HRS-a.

Nakon pročitanog priopćenja, za komentar smo zamolili gradonačelnika Čapljine Smiljana Vidića.

"To nije istina. Sve udruge dobivaju novčanu potporu. Jedino što sam ja do daljnjega zaustavio izdvajanje iz proračuna za HVIDR-u zato što nisu podnijeli financijsko izvješće o utrošenih 1 100 000 maraka koje su date iz proračuna. Ti novci su bili namijenjeni za kupovinu stanova, nadogradnju kuća i tome slično. Za to nije podešeno izvješće. Tu se radi o značajnim novcima, i do daljnjega je to zaustavljeno, a sve drugo ide", rekao je Smiljan Vidić za hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.