HRS Mi želimo biti alternativa korupciji, nepotizmu i kriminalu

Slaven Raguž
Klix.ba

U Mostaru je održana sjednica predsjedništva HRS-a. Diskutirano je o aktualnoj političkoj situaciji i početku priprema HRS-a za lokalne izbore.

Pri ocjeni političke situacije konstatirano je kako su se, na žalost, obistinila predviđanja koja je HRS kao stranka učinio još pred Opće izbore. Više od godinu dana nakon izbora, pozicija hrvatskoga naroda u ustavno pravnom smislu se nije ni po čemu promijenila, dapače. Izostanak bilo kakve strategije, vizije i plana, osim onog za promicanje i realizaciju uskostranačkih i privatnih interesa od strane političkih predstavnika Hrvata u vlasti, dodatno su pogoršali poziciju hrvatskog naroda u BiH. Sudjelovanje u zakonodavnoj i aktivan rad u izvršnoj vlasti na federalnoj razini, ulazak u koalicijske odnose sa strankom Željka Komšića, aktivno sudjelovanje u uništavanju Aluminija, rast korupcije, nepotizma i netransparentnog trošenja novca poreznih obveznika, itd. doveo je do toga da su Hrvati postali žrtvama ne samo ustavno-pravne diskriminacije Sarajeva, nego i žrtvama ekonomsko-socijalne diskriminacije vodstva hrvatskog naroda na čelu sa HDZ-om BiH.

Svojim aktivnostima kroz tijela vlasti u kojima su izabrani predstavnici HRS-a, putem inicijativa, amandmana, prijedloga zakona i dr. čine sve u svojoj moći kako bi se konačno stalo u kraj svim ovim društvenim anomalijama. Prezentirana su izvješća nevladinog sektora koja su pokazala kako su u prošloj godini predstavnici HRS-a, na razinama gdje sudjeluju u zakonodavnoj vlasti, rezultirali ili najaktivniji zastupnici ili među najaktivnijim zastupnicima. Zaključak Predsjedništva je da se nastavi i dodatno intenziviraju aktivnosti u tijelima vlasti kako bi se demaskirala sva licemjernost tobožnje borbe za nacionalne interese vladajućih političkih struktura Hrvata u BiH.

Prigodom diskutiranja o pripremama za lokalne Izbore 2020., prezentirani su rezultati interne ankete jedne međunarodne organizacije koja, u biti, potvrđuje ono što pokazuju i rezultati Općih izbora iz 2018. godine, a to je kako je HRS u urbanim sredinama HNŽ-a i ZHŽ-a postala druga stranka po snazi kod Hrvata u BiH. Zadatak sviju u HRS-u jeste da se ta podrška kapitalizira u vidu osvajanja vijećničkih mandata, tamo gdje će HRS nastupiti na izborima. Prvi korak će biti re-evidencija članstva, organiziranje općinskih organizacija stranke, gdje za to postoji mogućnost te širenje stranačke infrastrukture i na područja gdje Hrvati ne čine većinu.

Kao cilj lokalnih izbora definirano je kako HRS mora dodatno osnažiti poziciju druge stranke Hrvata u općinama i gradovima gdje budemo imali svoje liste na lokalnim izborima. Pokazati još više kako postoji alternativa korupciji, nepotizmu i kriminalu i alternativa politici koja svoj identitet i borbu za nacionalne interese prodaje za osobni probitak, stoji u priopćenju za javnost.