Herceg-Bosna je utkana u BiH

hb
Borjana Krišto, predsjedateljica Zastupničkog doma PS BiH i članica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH, u razgovoru za Dnevnik.ba govorila je o međustranačkim odnosima unutar HNS-a BiH, izmjenama Izbornog zakona BiH, odnosima i retorici političkog Sarajeva, te težnjama bošnjačke elite koja, kako tvrdi, stvara od BiH građansku državu sa prevlašću Bošnjaka.


Govoreći o mogućem istupanju HDZ-a 1990 iz HNS-a BiH, Krišto je kazala kako „Hrvati u BiH nemaju luksuz rasipanja nijednog glasa kako to imaju druga dva, konstitutivna naroda u BiH".
„Hrvatski narodni sabor BiH je i nastao okupljanjem u jednu instituciju svih nas koji razmišljamo o Hrvatima u BiH kao jednakopravnom i konstitutivnom narodu utkanom u današnju BiH. Samo zajedničkim nastupima kroz HNS BiH i jedinstvenim stavovima vezanim za punu ravnopravnost Hrvata u BiH to možemo i ostvariti. Interesi pojedinaca i sitno politikanstvo neće nas sigurno do tog dovesti jer Hrvati u BiH nemaju luksuz rasipanja glasova kako to imaju druga dva naroda", izjavila je Krišto.
HNS BiH, dodala je, najbolji je oblik djelovanja, samo kroz njegove strukture hrvatski narod može ostvariti svoj zajednički cilj.
„Ako ima neslaganja unutar HNS-a, njih treba rješevati unutar same institucije dijalogom, te i dalje zajednički nastupati u odnosu prema druga dva naroda u BiH. Samostalno djelovanje izvan okvira HNS-a BiH nije pravi put jer samostalni izleti Hrvate u BiH skupo koštaju", smatra Krišto.
Krišto navodi i kako će prijedlog HNS-a BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH, nakon što je usvojen u Domu naroda PS BiH, biti na dnevnom redu neke od idućih sjednica Zastupničkog doma PS BiH u redovitoj proceduri.
„Prihvatljivi su nam svi prijedlozi i izmjene Izbornog zakona BiH koji Hrvatima osiguravaju legitiman izbor političkih predstavnika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i Predsjedništva BiH. Ako se Opći izbori 2018. godine održe po starim, sada već nevažećim izbornim pravilima, nećemo moći implementirati izborne rezultate", izjavila je Krišto.
Smatra i kako „neće biti moguće formirati izvršnu vlast na razini Federacije BiH, Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i u konačnici Vijeća ministara BiH ukoliko se ne promijeni Izborni zakon, odnosno, ne provede presuda Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića".
„BiH se svjesno vodi u orkestrirani kaos nadajući se kako će u tim uvjetima bolje proći nego rješavanjem pitanja Izbornog zakona BiH i održavanjem demokratskih izbora", naglasila je Krišto.
Krišto je komentirala i navode političkog Sarajeva kako će Hrvati u BiH nestati kao politički narod ukoliko se potvrdi nepravomoćna presuda Haaškog tribunala protiv hercegbosanske šestorke za udruženi zločinački poduhvat protiv Muslimana u BiH.
„Uloga Hrvata u ratu u BiH posve je jasna - branili smo domove, opstojnost, baš kao i danas u drugim uvjetima političke borbe. Hrvati su kao narod sudjelovali i u stvaranju i u obrani BiH. Danas se mnogi u političkom Sarajevu nadaju kako će presudom hercegbosanskoj šestorci Hrvati u BiH nestati kako politički narod, no to je nemoguć scenarij. Pravne kvalifikacije koje nam se stavljaju na teren uopće ne stoje", smatra Krišto.
Navela je i kako je Hrvatski narodni sabor okvir za zajedničko djelovanje u nastojanjima da se dođe do ustavno-pravne ravnopravnosti Hrvata u BiH.
„Hrvatska Republika Herceg-Bosna utkana je u BiH, inkorpirana u Federaciju BiH pri njenom stvaranju, danas je to HNS. Plašenje javnosti „novim entitetima" proizvodi političko Sarajevo konstatno podgrijavajući amosferu straha i nepovjerenja", smatra Krišto.
Krišto smatra i kako bošnjačka politička elita stvara građansku državu u kojoj bi Bošnjaci imali brojčanu i svaku drugu prevlast.
„Bošnjaci od BiH žele stvoriti građansku državu u kojoj bi imali brojčanu i svaku drugu prevlast, u tom smjeru su usmjerili sva nastojanja i djelovanja. Bošnjački predstavnici u vlasti ponašaju se prema principu 'država, to sam ja'. Nedavno je doveden u pitanje rad nadzornih agencija u BiH, ne bi me iznenadilo da su istiniti navodi kako bošnjački agenti prisluškuju hrvatske dužnosnike u Hrvatskoj i da su umetnuti u hrvatske firme u BiH. Oni koji se kunu u institucije BiH njene temelje najviše i podrivaju", navela je Krišto i dodala kako su „ciljevi bošnjačke političke elite kaos i nefunkcioniranje države BiH".
„Pelješki most, silne deklaracije o tom projektu, Zakon o trošarinama, revizija presude protiv Srbije, pa i same izmjene naziva ulica u Sarajevu, dovoljno govore o tome", smatra Krišto.
Krišto tvrdi kako Zastupnički dom PS BiH funkcionira u otežanim uvjetima, te da nema parlamentarne većine.
„Kroz nekoliko zadnjih mjeseci parlamentarna se većina stvarala od sjednice do sjednice, zadnjih tjedana i od pojedine točke dnevnog reda, tako da smo u situaciji da su određene političke opcije po nekoliko puta i pozicija i opozicija", navodi predsjedateljica Zastupničkog doma PS BiH.
Na pitanje postoji li mogućnost da HDZ BiH i SNSD na iduće Opće izbore 2018. godine iziđu sa zajedničkim listama Krišto je kazala kako „HDZ BiH poštuje legitimno izabrane predstavnike svih naroda u BiH, te da će surađivati s onima koji poštuju jednakopravnost tri konstitutivna naroda u BiH".