HDZ BiH ponudio svoju platformu za formiranje vlasti na svim razinama u BiH

HDZ 1990, HDZ BiH, SDP BIH, SNSD, Dragan Čović, HDZ BiH, HDZ 1990, Božo Ljubić, HDZ BiH, platforma, Zlatko Lagumdžija, Dragan Čović, Vijeće ministara, Dragan Čović, Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, SDA BIH, HDZ BiH, HDZ 1990, Dragan Čović, Zlatko Lagumdžija, HDZ BiH, SDP, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, Vijeće ministara BiH, dogovor, BIH, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Dragan Čović, SDP BIH, HDZ BiH, suradnja, Dragan Čović, Zlatko Lagumdžija

U dokumentu stoji:

Svjesni trenutka i odgovornosti prema narodima i građanima Bosne i Hercegovine,

Uvjereni da se demokratske institucije temelje na poštivanju ljudskih prava i sloboda,

Opredijeljeni za Bosnu i Hercegovinu na principu apsolutne ustavne i institucionalne jednakopravnosti svih naroda i građana, a u cilju očuvanja i izgradnje mirne, stabilne, pravedne, funkcionalne, racionalno ustrojene i europske države,

Vođeni načelima uzajamnog povjerenja, uvažavanja i poštivanja te traženja rješenja za sva otvorena pitanja,

Političke stranke potpisnice ovih polazišta suglasne su da će vlast na svim razinama u Bosni i Hercegovini za koje su provedeni Opći izbori 2010. godine konstituirati poštujući većinski izborni legitimitet unutar svakog konstitutivnog naroda (Hrvata, Bošnjaka i Srba), te na taj način osigurati da vlast odražava političku volju konstitutivnih naroda i građana iskazanu na demokratskim izborima,

Stranke potpisnice se obvezuju da će raditi na:

- Izradi i donošenju ustavnih rješenja koja će osigurati punu ustavnu i institucionalnu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i svakog građanina na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine, uključujući i usklađivanje ustava s presudom Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu (do 30. lipnja 2011. godine)

- Izmjenama i dopunama izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine kojim će se osigurati provedba izbora po najvišim demokratskim standardima, te na taj način izvršiti izbor i implementaciju legalne i legitimne izborne volje biračkog tijela svakog konstitutivnog naroda i građana u BiH i tako spriječiti bilo kakvu zlouporabu izbornog procesa i što efikasnije uspostaviti vlast na svim razinama u BiH.

- Pristupiti ubrzanom usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa europskim i na taj način osigurati sve neophodne pretpostavke za ubrzano ispunjavanje potrebnih uvjeta za pristupanje europskim i euroatlantskim integracijama.

- Uspostavi i jačanju neovisnih i nepristranih institucija pravne države za borbu protiv svih oblika kriminaliteta i osiguranju pune pravne sigurnosti za svakog građanina.

- Osiguranju uvjeta za provedbu nužnih ekonomskih i socijalnih reformi u cilju zaustavljanja negativnog ekonomskog trenda, izlaska iz gospodarske krize, te stvaranja zakonskog okvira za povoljan i pravedan socijalni ambijent koji će jamčiti ekonomsku stabilnost i ravnomjeran razvitak svih dijelova Bosne i Hercegovine.

- Žurnoj izradi akcijskog plana provođenja osnovnih smjernica sadržanih u ovom dokumentu s jasno utvrđenim rokovima i definiranim nositeljima aktivnosti.