HDZ BiH jedina stranka koja sama može formirati vlast u dvije županije

Fojnica, HDZ BiH, HDZ, HDZ HB

... kandidata koji su se natjecali za nove mandate. Podatak kako je HDZ BiH jedina stranka koja će u dvjema županijama moći samostalno formirati vlast dovoljno govori o tome koliko je povjerenje dobila od svojih birača, piše Večernji list BiH.

Također, u ostalim trima županijama HDZ BiH može samostalno odlučivati s kim će koalirati i tko će s njima biti u vlasti. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji HDZ BiH i njihovi koalicijski partneri imaju 13 sigurnih mandata.

Rekordni broj mandata

Svi glasovi nisu prebrojani, a navodno bi ova koalicija mogla dobiti još jedan mandat. Taj 14. mandat bi ujedno bio i rekordni u jednom izbornom procesu, ali i velika obveza za ovu stranku. Dobiti toliko povjerenje birača znači kako se moraju ostvariti predizborna obećanja koja su dana narodu.

Ostale hrvatske stranke u Skupštini HNŽ-a imat će tri ili četiri zastupnika, što znači kako bi u slučaju svehrvatske koalicije bile potrebne još samo dvije ili tri ruke u Skupštini za formiranje nove županijske Vlade. U Zapadnohercegovačkoj županiji stanje je već odavno poznato.

HDZ je dobio više od 65 posto glasova i samostalno će formirati vlast. Više od 50 posto glasova HDZ BiH je dobio u Posavskoj županiji, tako da je i tu situacija prilično jasna. Zato će zanimljivo biti u Hercegbosanskoj županiji. Čak deset stranaka ulazi u županijsku Skupštinu, a svehrvatska koalicija bi u slučaju dogovora imala skoro 50 posto vlasti.

Ipak, uzimajući u obzir osobne animozitete članova tih stranaka, možda i nije realno očekivati da će doći do takvog razvoja situacija. Ali događala su se u političkom životu BiH i veća čuda. U Srednjobosanskoj županiji trenutačno najviše glasova ima SDA, ali i tu će odlučujuću ulogu imati odluka HDZ-a BiH s kim će koalirati u iduće četiri godine.

Značajan broj glasova je osvojio i SDP, a tu su i SBB i HDZ 1990. S obzirom na odluku SDP-a kako neće koalirati sa SDA, jasno je kako je odluka na hrvatskim strankama.

Čekanje odluke

- Odluka o tome što će se raditi na županijskoj razini vlasti i s kim će se koalirati nije samo na čelnicima županijskih organizacija, nego će o tome stav donijeti i viša tijela stranke. Još o tome nije razgovarano i čekamo službene rezultate i konačni broj mandata kako bismo mogli donijeti stav o tome pitanju. Kako će izgledati koalicije na županijskoj razini, uvelike ovisi i o višim razinama vlasti. Sve će biti sklopljeno u jedan mozaik, ali nitko ne može sada reći kako će on izgledati - rekli su nam naši sugovornici.

Činjenica ostaje kako je HDZ BiH povećao broj zastupnika na županijskoj razini na čak 60. Čak je moguće da dobije još nekoliko mandata jer se glasovi u nekim sredinama još uvijek prebrojavaju. Također, činjenica je kako HDZ 1990. ima 13 mandata te kako bi neki od njih mogli biti važni u sastavljanju nove vlasti u nekim županijama. Tu je i Hrvatska republikanska stranka kojoj su pripala četiri mandata.

Istina, mandat u HNŽ-u je na granici izbornog praga i HRS bi mogao ostati bez njega. S druge strane, ako im ostane, mogao bi biti izuzetno važan u procesu formiranja nove vlasti. Trebat će još neko vrijeme da bi se sve zbrojilo, a tek onda počinje matematika. Osobito ako HDZ BiH odluči u procese konstituiranja vlasti krenuti bez SDA, što je želja drugih bošnjačkih stranaka, osobito SDP-a.