HDZ 1990 na Kongresu CSU-a u Münchenu

HDZ 1990, kongres, München

Koordinator HDZ 1990 za EU Miroslav Pažin je nazočio Kongresu Kršćanske socijalne unije(CSU) koji je održan u Münchenu 18. i 19.10. Više od 3000 delegata,gostiju i novinara uzelo je učešće ovom političkom događaju. Kršćansko-socijalna unija (CSU) je konzervativna stranka u bogatoj njemačkoj pokrajini Bavarskoj, koja kontinuirano pobjeđuje na lokalnim izborima, te izborima za Bavarski parlament, kao i za njemački Bundestag i za Europski parlament.

U njemačkom Bundestagu tvori zajednički Klub zastupnika sa sestrinskom strankom – Kršćansko-demokratskom unijom (CDU) koju vodi nova predsjednica Annegret Kramp-Karrenbauer, koja je također bila gost Kongresa. Na Kongresu su prisustvovali parlamentarni predstavnici velikog broja zemalja, među kojima je bio i predstavnik naše stranke, koja je članica Europske narodne stranke(EPP) kao i CSU.

Bili su tu predstavnici gotovo svih kršćanskih stranaka iz Europe i svijeta. Razgovaralo se o trenutačnoj svjetskoj političkoj sceni te su se razmijenila mišljenja. Naš predstavnik je razgovarao sa visokim članovima CSU-a, Manfredom Weberom predsjednikom frakcije Europske pučke stranke u Europskom parlamentu,Christianom Schmidtom članom predsjedništva CSU-a,koji je i ministar za promet i digitalizaciju u Bundestagu, te dopredsjednicom stranke i članicom Euro parlamenta Angelikom Niebler.

Oni, kao i međunarodni tajnik CSU-a Christian Kattner,su naglasili i obećali podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu ka integraciji u NATO paktu i Europskoj Uniji, kao i Hrvatima kao najmanjem konstitativnom čimbeniku naše zemlje.