HDZ 1990: Istočni Mostar svjetski rekorder po broju NVO po glavi stanovnika

HDZ 1990, Slaven Raguž, Slaven Raguž, HDZ 1990, HDZ 1990, dnevni list, Slaven Raguž, Slaven Raguž, HDZ 1990, Slaven Raguž, Slaven Raguž, snijeg, Mostar, Slaven Raguž, HDZ 1990, Slaven Raguž, Mostar, FBIH, BIH
"Politički predstavnici Bošnjaka u Mostaru govore o preko 10 000 potpisa peticije, koju podržava 40-ak NVO-a s lijeve obale grada, a traže jedinstveni Mostar, podijeljen na više općina i to po ratnoj liniji razdvajanja.

Svaka peticija instrument je demokracije, pa tako i ova koju provode bošnjačke stranke u gradu Mostaru. Međutim, mnogo činjenica navodi na pomisao da se radi o još jednoj manipulaciji javnim mnijenjem i iskorištavanjem običnog puka u uskostranačke i osobne svrhe. Još su nam svježa sjećanja na peticiju protiv trase autoputa kroz Blagaj, koju je potpisalo 6000 žitelja općine Blagaj, a organiziralo 11 NVO-a iz Blagaja. Naime, općina koja je po popisu iz 1991. imala 4 446 stanovnika sakupila je više potpisa nego stanovnika. Tako bi, čisto iz neke ljudske radoznalosti, bilo zanimljivo znati kojih to 40-ak NVO-a prikuplja potpise. Ako je suditi po broju NVO-a po glavi stanovnika, ispade da, što u Blagaju, što na lijevoj obali grada Mostara, djeluje najveća mreža nevladinih organizacija na svijetu. Svaki sokak po jedna.

Više puta rekli smo, i ovaj put to ponavljamo, odluka Ustavnog suda odnosi se na dio izbornih pravila za Mostar, nikako na preustroj grada. Vezati ovu odluku za preustroj grada znači otezati bilo kakvu konstruktivnu diskusiju na temu normalnog održavanja izbora u gradu Mostaru.

Gradski odbor HDZ-a 1990 je, što strankama bošnjačkog naroda, što javnosti, što međunarodnoj zajednici prezentirao svoj prijedlog rješenja za održavanje izbora u Mostaru, što je naknadno postao zajednički prijedlog političkih predstavnika hrvatskog naroda po ovom pitanju. Struka, međunarodna zajednica, a i politički subjekti u gradu Mostaru, ocijenili su naš prijedlog kao jedini sukladan Odluci Ustavnog suda. Bošnjačke stranke nisu dostavile nikakav prijedlog koji bi išao u okvirima zacrtanim Odlukom Ustavnog suda. Prijedlog koji je svojedobno išao ispred kluba bošnjačkog naroda iz GV-a nije pravno valjan iz više razloga. Prvi je taj da 'klub bošnjačkog naroda' nema nikakav pravni legitimitet u davanju prijedloga. Taj klub prestao je s radom po isteku mandata gradskim vijećnika Mostara. Mandat vijećnicima istekao je, bez obzira na protupravno samoproduljivanje mandata radi vijećničkih paušala i beneficija.

Drugi je taj da, sve i da je 'klub bošnjačkog naroda' legitiman subjekt u razgovorima, to nije nikakav prijedlog kluba bošnjačkog naroda, nego prijedlog dijela vijećnika iz SDA, budući da su SDP, SZBiH i druge stranke članice u međustranačkim razgovorima izrazili stavove koji se ne podudaraju s prijedlogom 'kluba Bošnjaka u GV'. Sve i da su zadovoljena ova prva dva razloga, ono što u najvećoj mjeri pobija ovaj prijedlog jeste nekompatibilnost s odlukom Ustavnog suda.

Također, više puta smo pozvali, a i ovaj puta ponavljamo poziv svim bošnjačkim strankama, NVO-ima, koliko god ih bilo, te svima onima koji dijele mišljenje da su Bošnjaci u Mostaru na bilo kakav način ugroženi, da iznesu konkretne podatke koji bi potvrdili tu ugroženost. Ako se zna da u gradskoj administraciji ima više uposlenih Bošnjaka, nego Hrvata, ako se zna da je, što putem naknada za vode, naknada za ceste, gradskih renti, kojekakvih kuvajtskih kredita, i dr. više novca utrošeno na tri dosadašnje administrativne jedinice na čelu kojih su bili vijećnici iz bošnjačkog naroda, nego ostale tri, voljeli bi znati u čemu se ogleda ta sustavna ugroženost.

Uz ovo, dodajemo ovim putem još jednom upit da nam se argumentirano pokaže što to Hrvati dobivaju, nauštrb Bošnjaka ili bilo kojeg drugog naroda u gradu Mostaru, ako se prijedlog jedne izborne jedinice na razini grada usvoji. Budući da do sada još nismo dobili ni na ovo ikakav odgovor, sumnjamo da će itko, uz argument minimalnih i maksimalnih nacionalnih kvota, te mehanizma vitalnog nacionalnog interesa u GV-u, naći ikakav zdravorazumski odgovor na naš upit.

Mostarski Gradski odbor HDZ-a 1990 izražava spremnost na dijalog na osnovama utemeljenim u okvirima Odluke Ustavnog suda. Paušalne izjave i istupi koji nemaju nikakve veze sa stvarnošću samo škode ionako teškom procesu rješavanja problema oko izbora u Mostaru.

Prvi i osnovni preduvjet da stvari krenu pravim putem jest da se osobni, stranački i poslovni interesi i ciljevi ostave po strani. Činjenica je da je hrvatska strana u ovim razgovorima najviše doprinijela kompromisu, vrijeme je da i politički predstavnici Bošnjaka u Mostaru postanu svjesni odgovornosti svoje uloge u ovom procesu", stoji u priopćenju iz mostarskoga Gradskog odbora HDZ-a 1990.