GRADSKA I OPĆINSKA VIJEĆA U HERCEGOVINI Vijećnici većinom neaktivni, najviše se šuti u Širokom Brijegu

Gradsko vijeće Široki Brijeg
Grad Široki Brijeg

Centar za građansku suradnju Livno u razdoblju od 16.11.2022. do 15.11.2023. godine vršio je monitoring aktivnosti vijećnika u Gradskim i Općinskim vijećima: Drvara, Bosanskog Grahova, Glamoča, Livna, Kupresa, Tomislavgrada, Posušja, Širokog Brijega, Gruda, Ljubuškog i Čapljine.

Monitoringom je utvrđeno kako je više od polovice vijećnika pasivno.

Hercegovačko-neretvanska županija

Kada je riječ o HNŽ-u, Centar za građansku suradnju monitoring je vršio samo za Čapljinu i to od 11. do 1. sjednice vijeća. Gradsko vijeće Čapljine broji ukupno 31 vijećnika, od kojih je samo njih 5 bilo aktivno, a to su; Pero Previšić, Sandro Jurković, Pero Čepo, Pero Knežević i Dženis Veledar.

Najaktivniji od njih je bio Pero Previšić koji je sudjelovao u 47 diskusija, imao 6 replika, postavio 23 vijećnička pitanja te iznio 17 svojih prijedloga. Sandro Jurković 20 puta sudjelovao je u diskusijama, imao 26 replika, postavio čak 33 vijećnička pitanja te imao 11 prijedloga. Pero Knežević sudjelovao je u 28 diskusija, 3 puta je replicirao te imao 1 vijećničko pitanje. Prijedloge nije davao.

U 3 diskusije je sudjelovao Pero Čepo koji je imao 1 repliku, 28 pitanja i jedan prijedlog. Aktivan je još bio i Dženis Veledar koji je sudjelovao u 2 diskusije, postavio 4 pitanja, te imao 3 prijedloga. Replicirao nije nikome.

Gradsko vijeće Široki Brijeg

Osam vijećnika bilo je srednje aktivno s nekoliko diskusija, replika pitanja ili prijedloga, 5 ih je bilo neaktivno sa stidljivom brojkom 1 pored neke od navedenih aktivnosti, dok je 13-ero vijećnika bilo čisto prisutno, a za riječ se uopće nisu javljali.

Tako su bez riječi u Gradskom vijeću Čapljine bili: Ante Prskalo, Dragan Raguž, Nedjeljka Čuljak, Miro Brajković, Maja Goluža, Mateja Čolić (do 13. sjednice), Mario Babić (do 15. sjednice), Janja Andrić, Andrea Šimović (od 16. sjednice), Ivona Oršulić (od 16. sjednice)Marijo Šimović, Marijo Merdžan (od 16. sjednice) Ines Šejtanić (do 12. sjednice).

Zapadnohercegovačka Županija

U Zapadnohercegovačkoj županiji monitoring je vršen za četiri vijeća i to ona u Ljubuškom, Širokom Brijegu, Grudama i Posušju. Četiri navedena vijeća broje ukupno 107 vijećnika od čega je samo njih 13 bilo aktivno, 20 ih je bilo srednje aktivno, 24 neaktivno, dok je ostalih 50 vijećnika samo sjedilo i šutjelo.

Posušje

Od 26 vijećnika u Posušju samo je njih troje od 20. do 29. sjednice bilo aktivno. Radi se o Ivanu Lončaru koji je sudjelovao u čak 58 diskusija, imao dvije replike, postavio 5 pitanja te iznio 4 prijedloga.

Nezavisna vijećnica Ljiljana Pirić sudjelovala je u 25 diskusija, 19 puta je replicirala, postavila čak 45 pitanja i imala svojih 6 prijedloga. U diskusiji je 13 puta sudjelovao Tomislav Topić koji je 6 puta replicirao, postavio 31 pitanje i imao 3 prijedloga. Po 8 vijećnika je bilo srednje aktivno i neaktivno, dok se njih 7 nije javljalo za riječ.

Gradsko vijeće Široki Brijeg

Oni koji su samo šutjeli bili su: Boženka Šušnjar (najavila odsustvo s dvije sjednice), Vinko Begić (najavljeno odsustvo s dvije sjednice), Jozo Bešlić (najavljeno odsustvo sa šest sjednica), Vedran Mandurić (najavljeno odsustvo sa šest sjednica), Ruža Magdalena Markota, Josip Petrović i Petar Pišković.

Široki Brijeg

Od 28 vijećnika u Širokom Brijegu njih samo 4 je bilo aktivno, 3 ih je imalo srednju aktivnost, pet bilo neaktivno s ponekim stidljivim javljanjem, dok ih je 16 uredno šutjelo. Monitoring se radio od 21. do 30. sjednice.

Od troje aktivnih, Ivan Barać je sudjelovao u 8 diskusija, imao 8 replika, čak 43 pitanja i 10 prijedloga. Kristijan Crnjac bio je aktivan u 17 diskusija, imao je 6 replika, 13 vijećničkih pitanja te 4 prijedloga. Dario Hrkać sudjelovao je u 8 diskusija, imao 1 repliku, 24 pitanja i 2 prijedloga. Od 4 srednje aktivnih vijećnika valja istaknuti Ivana Lončara koji je sudjelovao u 28 diskusija i imao po jednu repliku i jedno pitanje.

Gradsko vijeće Široki Brijeg

Vijećnici od kojih se nije mogla čuti ni riječ bili su: Marinko Jelić, Josip Vidović, Tanja Grbešić, Ivan Zovko (najavljeno odsustvo s dvije sjednice), Stjepan Marić (najavljeno odsustvo s jedne sjednice), Eva Suton, Ivana Grbešić, Tomislav Soldo (najavljeno odsustvo s jedne sjednice), Eduard Kraljević, Marija Brekalo, Vlado Ćorić, Tanja Kraljević (od 2. sjednice, najavljeno odsustvo s dvije sjednice), Josip Grbešić (najavljeno odsustvo s pet sjednica, nenajavljeno s jedne sjednice), Zoran Zovko (najavljeno odsustvo s dvije sjednice), Ana Zovko (od 26. sjednice), Mile Galić (od 30. sjednice) te Antonija Banožić (do 21. sjednice).

Ljubuški

Od 27 vijećnika u Ljubuškom, od 20. do 28. sjednice Gradskog vijeća aktivan je bio samo 1 vijećnik. Riječ je o Tihomiru Kvesiću koji je sudjelovao u 30 diskusija i imao jedno vijećničko pitanje. Njih samo 2 bilo je srednje aktivno, a to su Mario Bošnjak i Mirela Čuvalo, a 5 vijećnika je bilo neaktivno.

Gradsko vijeće Široki Brijeg

Duga je lista onih koji se u Ljubuškom nisu niti jednom javili za svoju riječ, a to su: Lujo Barbarić, Mirjana Džajić, Željko Keža, Ivan Planinić, Marijana Mucić (najavljeno odsustvo s jedne sjednice), Milenko Dropulić, Edvard Bebić, Ante Petrović, Igor Vukojević, Igor Kraljević, Miro Grgić, Stoja Boras, Mladenka Bebek, Ružica Mikulić (najavljeno odsustvo s jedne sjednice), Miro Ćutuk, Lovre Dragičević (najavljeno odsustvo s jedne sjednice), Ivica Miličević (od 21. sjednice), Zdravko Herceg (do 20, sjednice), Zrinko Čuvalo (do 20. sjednice).

Grude

Od 26 vijećnika u Općinskom vijeću Grude njih svega 5 je bilo aktivno, 7 ih je imalo srednju aktivnost, 7 je bilo neaktivno, dok ih se 7 nikako nije javilo za riječ.

Prema monitoringu vršenom od 15. do 19. sjednice aktivni u Općinskom vijeću Gruda bili su Frano Leko, Nives Tomas, Ivan Pandžić, Vlado Rašić, te Ivan Pandžić. Veću aktivnost pokazao je i Nedjeljko Pandžić.

Gradsko vijeće Široki Brijeg

Kada je riječ o onima koji su samo šutjeli, bili su to: Anđelka Zucić, Jure Pandžić, Frano Pandžić, Zoran Vlašić, Tomislav Paradžik, Mladen Brzica, Dražen Vukoja (od 18. sjednice) te Julija Tomas.

Kada je riječ o Hercegbosanskoj Županiji, od 119 vijećnika, aktivno je bilo svega njih 29, 40 ih je bilo srednje aktivno, 21 ih bilo neaktivno, dok se njih 29 uopće nije javljalo za riječ. Cijeli popis i detaljne podatke možete pronaći OVDJE.  

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.