Građani FBiH skupo plaćaju samovolju Živka Budimira

Problem Vlade FBiH

Zbog njegovih višemjesečnih opstrukcija rekonstrukcije vlasti, Federacija već sada trpi milijunske gubitke, a bez obzira koji od spominjanih scenarija za rasplet krize bude realiziran, izvjesno je da ćemo platiti visoku cijenu „platformaške" avanture s imenovanjem Budimira za predsjednika entiteta, piše Večernji list.

Blokada Vlade FBiH, koju uporno podgrijava upravo Budimir, već sada rezultira milijunskim gubicima. Zaustavljeni su reformski zakoni koji bi trebali privući strane investitore, a politička blokada izravno destimulira čak i one investitore koji su planirali doći u Federaciji. Gubitke po ovoj osnovi vidjet ćemo već početkom iduće godine, kada se zbroje podaci o inozemnim ulaganjima u FBiH u 2012. godini. Još veće posljedice bezvlašća osjetit će se u rezultatima poslovanja javnih poduzeća koja su potpuno izvan kontrole Vlade, odnosno Federacije kao većinskog vlasnika. Rasipništvo, nepotrebno zapošljavanje rođaka i prijatelja, štetni ugovori, samo su neke od pojava koje će donijeti veliku financijsku štetu tim poduzećima, a samim tim i Federaciji. Kao moguća rješenja krize, odnosno uklanjanja Budimorive blokade, spominju se prijevremeni izbori i ostavka premijera FBiH Nermina Nikšića. Ako bi se zbog deblokade vlasti morali uistinu organizirati novi izbori za teritorij Federacije BiH, to bi zahtijevalo osiguranje značajnih financijskih i drugih resursa. Prošli opći izbori u BiH su koštali više od 12 milijuna maraka.

Prijevremeni izbori

Iako bi se eventualni izbori organizirali samo u FBiH, troškovi ne bi bili zanemarivi. Trebalo bi osigurati sredstva za rad biračkih odbora u cijelom entitetu, tiskati glasačke listiće s kandidacijskim listama za Zastupnički dom Parlamenta FBiH i 10 županijskih parlamenata...

Sigurno je da se bez šest milijuna maraka, bez obzira na štedljivost, ne bi mogli organizirati prijevremeni izbori. Ipak, financijski gubici će se jednog dana sanirati, ali ono što svojim ponašanjem Budimir, ali i još neki akteri na političkoj sceni FBiH, nepovratno uzimaju građanima Federacije je vrijeme. Nemoguće je nadoknaditi mjesece, a možda i godine institucionalne blokade, zbog kojih Federacija sve više postaje lošiji dio BiH, ali i crna rupa cijele regije. Milijuni maraka izgubljeni zbog bezvlašća, rasipništva ili eventualnih prijevremenih izbora, ništa su u usporedbi s vremenom ukradenim građanima FBiH.