GLASOVANJE U INOZEMSTVU Ako ne možete poštom, glasujte u veleposlanstvima i konzulatima

GLASOVANJE U INOZEMSTVU Ako ne možete poštom, glasujte u veleposlanstvima i konzulatima
Pixsell

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH je na 90. (žurnoj) sjednici održanoj 27.11. usvojilo Odluku o utvrđivanju liste zemalja u kojima je znatno otežan ili prekinut poštanski promet i iz kojih birači koji glasuju na Lokalnim izborima 2020. godine u Gradu Mostaru, koji će se održati 20. prosinca 2020. godine mogu dostaviti glasački materijal i putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine.

Navedenom Odlukom su obuhvaćene sljedeće države: Australija, Republika Francuska, Kanada, Republika Grčka, Kraljevina Danska, Republika Italija, Kraljevina Španjolska, Republika Poljska, Malezija, Republika Slovenija, Mađarska, Ruska Federacija, Republika  Češka, SAD, Republika Finska.

Biračima koji iz navedenih država glasuju putem pošte za Gradsko vijeće Grada Mostara sada je omogućeno da svoje glasačke pakete u posebnoj koverti putem pošte dostave na adresu pripadajućeg diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u inozemstvu koja sadrži poštanski žig zemlje iz koje se glasuje, a da datum na poštanskom žigu bude najkasnije 20.12.2020. godine, uz napomenu da na koverti za diplomatsko-konzularno predstavništvo BiH naznače: 'Glasački paket- ne otvaraj'.

Središnje izborno povjerenstvo BiH će Ministarstvu vanjskih poslova BiH dostaviti instruktivno pismo o postupanju diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u inozemstvu u vezi sa prijemom i slanjem ovih paketa, navodi se iz Ureda za informiranje SIP-a.