Galijašević: Za bijeg mudžahedina iz zatvora 1999. godine kriv Džaferović

Šefik Džaferović, mudžahedini, dževad galijašević

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević tvrdi da je za bijeg jednog od najvećih živih svjetskih terorista Lionela Dimona iz sarajevskog zatvora 1999. godine odgovoran visoki dužnosnik SDA Šefik Džaferović.

Galijašević je rekao Srni da je bijeg Dimona, koji je bio pripadnik odreda “El mudžahedin”, u potpunosti rasvijetljen, ali da javnosti nije predstavljena cijela istina o tome.

“On /Dimon/ je bio dio politike Alije Izetbegovića, dio politike koju je u Zeničko-dobojskom kantonu tokom rata provodio isključivo Džaferović. Operaciju bijega organizirala je tajna bošnjačka policijska služba AID”, ukazao je Galijašević.

On je naveo da je Dimon, kojeg naziva francuski Abu Hamza /Sirijac koji se u mudžahedinskoj jedinici borio tijekom rata u BiH/ dolazio u BiH i djelovao tokom cijelog rata, a da je prvi put došao sa Unproforom kao francuski vojnik 1992. godine.

Prema Galijaševićevim riječima, sve vrijeme Dimon, koji je bio pripadnik odreda “El mudžahedin”, bio je pod zaštitom tadašnjeg načelnika Centra službi sigurnosti u Zenici Šefika Džaferovića.

“To je vrijeme kada su mudžahedini radili što su htjeli, provodili teror po Zenici, ubijali Srbe i Hrvate, pucali na sve strane”, podsjetio je on i napomenuo da je Dimon sa ovim odredom otišao i na Vozuću, gdje je sudjelovao u masovnim, ritualnim klanjima Srba.

Galijašević je naveo da je Džaferović u prvim danima 1996. godine prešao na mjesto sekretara Izetbegovićeve tajne policije, a da je na njegovo mjesto došao bivši načelnik Tešnja Šemsudin Mehmedović.

“Istina je da Mehmedović zbog ubojstava koje je Dimon na kraju počinio u muslimanskim dijelovima, pljačke, ubojstva policajca u Raspotočju, ubojstva pripadnika osiguranja jedne firme dogovorio sa Abu Malijem, komandantom mudžahedina koji je u to vrijeme bio u Bočinji, da Dimon dođe u jedan stan u Zenicu na razgovor. Mehmedović nije otišao na taj razgovor, ali je poslao specijalce koji su uhitili Dimona i prebacio ga u dobro osiguran zatvor u Zenicu iz koga se nije moglo bježati”, ispričao je Galijašević.

On navodi da je zbog uhićenja intervenirao Abu Mali, te da je problem na kraju došao do Alije Izetbegovića i AID-a.

“U cijelu priču se uključio tajnik AID-a, bivši šef Centra službi sigurnosti čovjek koji je štitio mudžahedine – Šefik Džaferović i na kraju je organizirao bijeg iz zatvora. Prvo je uhićen jedan suradnik AID-a i odveden u taj zatvor da bi pomogao u bijegu Dimona”, dodao je Galijašević.

Činjenica je, istakao je on, da najviše odgovora što je radio taj terorista i kako je oslobođen ustvari ima sam Šefik Džaferović i od njega treba tražiti odgovore.

“On je zamjerio Mehmedoviću huhićenje Dimona i to je bila prva svađa ova dva sigurnjaka iz Zeničko-dobojskog kantona. Ta svađa se nastavila tokom cijelog poslijeratnog perioda. Mehmedović je bio suradnik bivšeg predsjednika SDA Sulejmana Tihića, a Džaferović je ostao vjeran Izetbegovićima”, pojasnio je Galijašević.

Prema njegovim riječima, Džaferović je na kraju, na posljednjem kongresu SDA, dotukao Mehmedovića izbacivši ga sa svih partijskih funkcija i to je završetak obračuna koji je počeo bijegom Dimona.

Galijašević kaže da je činjenica da su francuske službe usmjeravale Dimona na određene akcije i napomenuo da je u mnogim intervujima Mehmedović ukazivao na spregu mudžahedina sa zapadnim obavještajnim službama.

“Svi zločini koje su počinili mudžahedini, pogotovo 1994. i 1995. godine, kada su počinili najmasovnije zločini kao nikada do tada u Europi i svijetu, kada su pobili 192 osobe u Vozući, a za ubojstvo njih 55 odgovara general Sakib Mahmuljin – sve to ide na teret Džaferovića. On je glavni krivac što nitko od njih nije kažnjen i što je francuski Abu Hamza mogao da pobjegne iz sarajevskog zatvora”, tvrdi Galijašević.

Dimon je organizirano prebačen u sarajevski zatvor koji je imao slabo osiguranje. Istovremeno je u sarajevskom zatvoru smijenjen upravnik, doveden je novi upravitelj i u zatvor je ubačen Edin Džihan koji je, navodno, imao tromjesečnu kaznu zatvora, a koji je pobjegao sa Dimonom riskirajući višegodišnju kaznu.

“Operacija bijega Dimona je operacija koju je organizirao AID, usprkos žrtvama i ubojstvima koje je Dimon napravio i po Zenici i po Vozući i kao pripadnik mudžahedina i nekažnjeno napustio BiH”, rekao je Galiješević.

On je ponovio da bi Džaferović trebao da odgovara, prije svega, za sve što je Dimon radio u 1994. i 1995.godine i na kraju za njegovo bijeg.

Dimon je svjetski terorista koji je, poslije odlaska iz BiH, “vršio operacije” i u Maleziji i Japanu, a na kraju je uhićen u Njemačkoj i isporučen je Francuskoj, prenosi Glas srpske.