GABRIEL ESCOBAR "Zabrinuti smo zbog Milorada Dodika"

Gabriel Escobar
Screenshot

U Washingtonu zasjeda Odbor za vanjsku politiku američkog Senata na kojem izvješće o stanju na Zapadnom Balkanu podnose specijalni savjetnik državnog tajnika SAD-a Derek Chollet i Gabriel Escobar, specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan. Escobar je kazao da je korištenje bonskih ovlasti bila teška ali potrebna odluka, te da će sa partnerima raditi na tome da odvrate Dodika od retorike podjela, prenosi N1.

“Predsjednik Srbije i premijer Kosova su počeli pregovore o srpskim općinama na Kosovu u nadi da ojačaju mir. SAD podržava Kosovo i Srbiju da se provedu sve obaveze iz sporazuma. Srbija i Kosovo moraju normalizirati odnose da bi iskoristili potencijale”, kazao je Escobar.

“U BiH je podijeljeno društvo, potkopane su euroatlanske aspiracije i budućnost građana, etnonacionalni politički lideri svi vode političke igre a ne prate javno dobro. Mi se bavimo pitanjem jačanja uloge međunarodne zajednice da se održi mirovni sporazum“.

Escobar je poručio da su bonske ovlasti bile teška, ali potrebna odluka.

“Koristili smo bonske ovlasti još od listopada kako bi se formirala Vlada FBiH. To je bila teška ali potrebna odluka. Sa novim vladama možemo imati BiH na putu provedbe reforme i da se krene prema aspiracijama građana”.

“Uznemireni smo predsjednikom RS, Dodik sa svojim antidemokratskim potezima. U suradnji sa partnerima mi ćemo pokušati odvratiti Dodika od retorike podjela i otcjepljenja“.

Još je dodao da će SAD nastaviti podržavati ALTEA misiju.

“I dalje podržavamo ALTHEA misiju da se očuva teritorijaln iintegritet BiH, a u SAD ćemo i dalje koristiti sankcije za one koji potkopavaju institucije ili Daytonski mirovni sporazum. Na kraju, to su i NATO članovi“.