FUP, OSA i SIPA Igor Stojanović traži da se provjeri troje kandidata za nove ministre u Vladi FBiH

FUP, OSA i SIPA Igor Stojanović traži da se provjeri troje kandidata za nove ministre u Vladi FBiH
Fena

Potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović uputio je danas pismo predsjednicima stranaka Nerminu Nikšiću (SDP BiH), Draganu Čoviću (HDZ BiH) i Nerminu Ogreševiću (NES), želeći ih "potaknuti da još jednom provjere sporne kadrove za koje javnost ima dileme, da budemo sigurni da su ovo najbolji ljudi koji će obavljati najvažnije funkcije na razini Federacije BiH".

"Naime, kandidati Anel Kljako, Sanja Vlaisavljević i Almin Hopovac su kandidati za koje tražim da preispitate je li opravdana bojazan javnosti u Bosni i Hercegovini da dostojno obavljaju funkcije na koje ih predlažete. Imajući u vidu skoro stalne medijske kritike u pogledu gore navedenih kandidata, tražim da pokrenete sve mehanizme provjere njihove vjerodostojnosti u pogledu obavljanja predloženih funkcija", naveo je Stojanović.

Sugerira im da se obrate svim nadležnim institucijama za provođenje zakona, gdje prvenstveno misli na Federalnu upravu policije. Zatim, da se obrate Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH i Središnjem izbornom povjerenstvu, s ciljem razjašnjenja dileme u pogledu navedenih kandidata, prenosi Fena.

"Imajući u vidu našu političku i koalicionu opredijeljenost za novim načinom rada i djelovanja u političkom životu Federacije Bosne i Hercegovine, smatram ovo neophodnim zahtjevom prema Vama, kao predsjednicima političkih stranaka-koalicijskih partnera koji čine parlamentarnu većinu u Federaciji BiH, u cilju demokratskih promjena koje će donijeti kompetentnije kandidate za obavljanje najvažnijih izvršnih funkcija u Federacije Bosne i Hercegovine", napisao je.

Također očekuje da se dostave i Program rada i djelovanja buduće Vlade FBiH u narednom mandatnom razdoblju.

"Očekujem da navedeni Program ima vidljive mjere i prioritete djelovanja buduće Vlade FBiH, kako u cjelini tako i pojedinim resorima. Također, očekujem i razloge zbog čega su predloženi kandidati za članove Vlade FBiH najbolji izbor za navedene funkcije u budućoj Vladi FBiH, imajući u vidu njihovu stručnu spremu, prethodno iskustvo i viziju daljeg razvoja i unapređenja resora koje preuzimaju", naveo je Stojanović u svom pismu.