Forto i Konaković trebaju odmah podnijeti ostavke

Forto i Konaković trebaju odmah podnijeti ostavke

Županijski odbor SDA poziva premijera ŽS Edina Fortu i predsjedavajućeg Skupštine ŽS Elmedina Konakovića da podnesu ostavke zbog slučajeva Zornić i Bogunić.

Činjenica je kako je voljom Fortine vlade za direktora javnog preduzeća imenovano lice koje je osuđeno za najteže zločine tijekom rata, nanijela je ogromnu štetu ne samo ugledu institucija ŽS, već i ugledu grada Sarajeva, a porodicama žrtava bol. Za to punu odgovornost moraju snositi najodgovorniji ljudi ove vladajuće garniture, a ne da se stvar zataškava kroz fiktivne smjene u nekim nevažnim partijskim komisijama.

Drugi razlog zbog kojeg su Konaković i Forto izgubili sav kredibilitet jeste svjedočenje njihove ministrice obrazovanja Zinete Bogunić, u kojem je naveden čitav niz protivzakonitih i koruptivnih aktivnosti dvojca Forto-Konaković. Dijelovi tog svjedočenja sadržavaju i elemente krivičnog djela, poput pokušaja pronevjere 500.000 KM javnog novca i narušavanja ustavnog poretka i zakona ŽS.

Zbog svega navedenog, i budući da je proteklih dana postalo kako su u potpunosti kompromitirali funkcije koje obavljaju, pozivamo Fortu i Konakovića da pokažu minimum političke odgovornosti i podnesu neopozive ostavke, stoji u priopćenju.