Evo tko je zatražio prekid debate između Milanovića i Grabar-Kitarović

Evo tko je zatražio prekid debate između Milanovića i Grabar-Kitarović

Pri kraju sinoćnje debate došlo je do zanimljive situacije - jedan od stožera je tražio prekid debate. Jutros je otkriveno da je to učinio Kolindin stožer.

Naime, prije serije ranije predviđenih kratkih pitanja voditelji su kazali kako je jedan od stožera tražio da se ta pitanja preskoče. Ni Milanoviću ni Kolindi nije bilo isprva jasno što se događa. Milanović je prvi kazao kako je on spreman nastaviti odgovarati na pitanja. Na kraju je pristala i Kolinda koja se prvo zabrinula jesu li dosadili ljudima.

"Koliko je sati, jesmo li već dosadili ljudima?" pitala je Kolinda.

"Odavno smo im dosadili", odgovorio je Milanović.

Taj krug pitanja ipak se održao i trajao je desetak minuta pa se i nije previše vremena uštedjelo.

Nakon emisije Nikola Jelić, Milanovićev glasnogovornik, kazao je kako oni nisu tražili prekid debate. Zatražio je da se objavi tko je.

I Ivan Anušić, šef Kolindinog stožera, kazao je kako on također nije ništa tražio. On je, doduše, napisao kako on nije zatražio ništa.

Kolindin stožer tražio prekid debate

Jutros su iz RTL-a objavili kako su prekid ipak tražili iz Kolindinog stožera.

"Završetak debate zatražila je savjetnica predsjednice Republike, gospođa Renata Margaretić Urlić, koja je na RTL došla zajedno s članovima njezinog izbornog stožera. Ona je, tijekom emisije, ušla u režiju i zatražila da se 'zbog produljenog trajanja i umora predsjednice, debata završi'", javlja RTL.

"Na upit urednice emisije je li to službeni stav stožera, gospođa Margaretić Urlić je odgovorila da "dolazi u ime stožera".

Voditelji RTL Duela taj su zahtjev prenijeli predsjedničkim kandidatima Kolindi Grabar-Kitarović i Zoranu Milanoviću, ali im i ponudili mogućnost nastavka debate, na što su oni javno pristali.

RTL je profesionalno organizirao i proveo debatu, omogućio kandidatima da sami postavljaju pitanja, dopustio teme koje su sami otvorili i smatra da su time ispoštovana profesionalna načela novinarske struke", stoji u priopćenju RTL-a, prenosi index.hr.

Zanimljivo, i sama predsjednica je nakon sučeljavanja kazala kako njen stožer nije tražio prekid. Ispalo je da ne zna što joj stožer radi dok je ona na debati.

Tko je zatražio prekid?

Kako je rečeno s RTL-a, prekid je zatražila Renata Margetić Urlić. Riječ je o novinarki koja je ranije radila na HRT-u.

"Renata Margaretić Urlić je novinarka, likovna kritičarka i povjesničarka arhitekture. Povijest umjetnosti i komparativnu književnost diplomirala je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, gdje je magistrirala (2008) i upisala doktorski studij s temom hrvatske poslijeratne arhitekture. Sudjeluje u radu i organizaciji međunarodnih znanstvenih konferencija, a 2009. objavila je monografiju o arhitektu Slavku Jelineku.

Od 1994. radi u Informativnom programu Hrvatskog radija, istodobno surađuje u emisijama Programa za kulturu HTV-a, gdje je od 2002. radila kao urednica i voditeljica tjednih emisija, autorica dokumentarnih filmova o velikanima hrvatske kulture, te komentatorica izravnih prijenosa. Bila je i v.d. rukovoditeljica Programskog odjela za kulturu HRT-a. Članica je Hrvatske sekcije AICA, a osvrte i kritike objavljuje od 1994. u brojnim dnevnim i stručnim časopisima", stoji u opisu na stranici Predsjednica.hr.

Posebno je zanimljiv detalj u RTL-ovom priopćenju gdje pišu da je Kolindina suradnica ušla u režiju. Poznato je da se to ne radi za vrijeme live prijenosa, a posebno bi trebalo biti poznato nekome tko je godinama radio u novinarstvu.