EU obaviještena o najavi Schmidta da će intervenirati

Christian Schmidt
N1

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini cijeni i podržava poziv Europske unije domaćim organima vlasti da preuzmu odgovornost i provedu neophodne reforme koje se odnose na izborni integritet, u kojem se jasno naglašava značaj i potreba da se u pogledu ovog pitanja hitno donesu odluke.

Kako se navodi u priopćenju, poželjno je da domaći političari iskoriste ovu posljednju priliku da riješe ovo suštinsko pitanje, prije nego što bude prekasno da se tijekom lokalnih izbora u listopadu 2024. godine, kao i na svim predstojećim izborima, spriječi mogućnost velikog broja izbornih krađa.

"Ured visokog predstavnika se slaže da je jačanje izbornog integriteta važno za postizanje napretka BiH na njenom putu ka članstvu u EU. Oni koji žele promovirati demokraciju moraju, prije svega, promovirati fer izbore. To također podrazumijeva i poduzimanje krajnjih mjera kako bi se izbjegle nezakonitosti“, naveo je za N1 glasnogovornik visokog predstavnika Zoran Gojić.

Podsjećamo, glasnogovornik Europske unije Peter Stano izjavio je jučer da je EU primila k znanju najavu visokog predstavnika Christiana Schmidta da će izmijeniti Izborni zakon BiH.

Kako je naveo Stano, i EU savjet je pozvao BIH da hitno dovrši ustavne i izborne reforme.