Ervin Mešanović iz IDS-a: Bog ili Allah je stvorio ženu i muškarca i spojio ih u bračnu zajednicu. To je za mene jedino prirodno

Mešanović Ervin, labin , Politika, facebook profil

Labinski gradski vijećnik iz redova IDS-a, i predsjednik vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Labinu, mladi i omiljeni Ervin Mešanović, na svojem Facebook profilu po tko zna koji put objavljuje ksenofobne objave pune mržnje prema ljudima homoseksualne orijentacije. Ovoga puta, uoči parade ponosa u Sarajevu, poručio je javnosti da "gay nije ok". 

"Braćo i sestre pošto je Facebook i gay lobi uklonio status hafiza Ammara Bašića o paradi ponosa sa Facebooka. Hajde da pokažemo da smo jači od njih! Postavite Hafizov status na svoj status, ne mogu sve obrisati. #gaynijeok, stoji u dijelu sporne Mešanovićeve objave", piše Glas Istre.

Vjera bitna

U nastavku Mešanović prenosi spomenutu objavu u kojoj se pomoćnik glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, hafiz Ammar-ef. Bašić, obraća čitateljima jednim ajetom iz Kur'ana. Bašić piše da se učenjaci slažu da je homoseksualnost zabranjena, te da je Lutov narod uništen jer je učinio taj grijeh i jer je uživao u tome. Naglašava upravo dio komentara ispod ajeta u kome se kaže da je uništen čitav Lutov narod, iako nisu svi počinili taj grijeh, ali ga jesu prešućivali. "Mi jasno kažemo, biti gay nije ok, ako neko već ima potrebu ne biti prirodan i normalan, neka to zadrži za sebe, za svoja četiri zida i neka pod plaštom borbe za svoja prava ne unosi taj veliki grijeh u naše društvo! Nevjerojatan je napor šejtana, u vidu ljudi i džina, da promoviraju kvazivrijednosti, da stvaraju iluziju o nekoj slobodi, a u biti robuju svojim prolaznim strastima i niskim porivima!",piše Bešić, a prenosi labinski vijećnik.

Nazvali smo Mešanovića i, kao javnu osobu i predstavnika dijela labinskih građana, zamolili da pojasni svoje stavove.

 "Na svom Facebook profilu iznosim svoje osobne stavove, a ne stavove bošnjačke zajednice ili stranke čiji sam član. Meni je vjera jako bitna u životu, i ja zaista tako živim, tako da je iz mog vjerskog aspekta homoseksualnost grijeh. Vjerujte mi da je i narod u većini protiv toga, jer za nekoga je to parada ponosa, a za drugoga parada sramote. Bog ili Allah je stvorio ženu i muškarca i spojio ih u bračnu zajednicu da zajedno stvaraju obitelj i djecu, i to je za mene jedino prirodno", objasnio je Mešanović.

Njegove objave su eklatantan primjer govora mržnje što je apsolutno u suprotnosti s ideologijom, programom i propagandom stranke čiji je Mešanović vrlo aktivan i utjecajan član (IDS). Molimo vas da kao medij iskoristite svoj utjecaj na javnost i barem dijelom stanete na kraj govoru mržnje i poticanju na nasilje prema ljudima koji su drugačiji, ali imaju jednako pravo na svoj izbor i svoj život. Osim što je vrlo aktivan gradski vijećnik, Mešanović je i predsjednik vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Labinu, i predsjednik gradskog odbora za suradnju, ali i član školskog odbora umjetničke škole Matko Brajša Rašan kao predstavnik osnivača, Grada Labina. Razvidno je da se radi o vrlo utjecajnoj javnoj osobi koja bez ikakvih sankcija i posljedica otvoreno na društvenim mrežama iznosi govor mržnje i potiče na mržnju. Svakako možemo pohvaliti toliko propagirani i toliko puta spomenuti (predizborno) tolerantni i multikulturalni IDS čiji su članovi spremni na miran suživot (convivenza), stoji uz ostalo u dopisu zabrinutih građana.
Packe iz stranke

Čudeći se zašto je ovaj njegov status na Facebooku privukao toliko negativnog publiciteta, Mešanović se pozvao na pravo da javno iznosi svoje stavove i mišljenja kako i priliči demokratskoj i otvorenoj regiji u kojoj živimo. Upravo zato smo ga i upitali da li bi u svojoj bližoj okolini izbjegavao i diskriminirao osobe homoseksualne orijentacije, na što je on rekao da takve i poznaje, te da ih ne bi izbjegavao, ali da ima pravo na svoje mišljenje.

"Nije mi isto kad netko živi svoj život kako hoće u svoja četiri zida ili kad paradira po ulicama zbog svoje seksualne orijentacije. Zašto? Čemu to? Da privuku druge ili što? Znam da je napeta atmosfera u nekim našim gradovima i ne pozivam ni na kakvo nasilje ili diskriminaciju, samo jednostavno nisam za to da se parada održi", poručio je Mešanović.

Na njegove se javne komentare i stavove osvrnula Dolores Sorić, predsjednica IDS-a Labin, s kojom se, kako kaže, slaže i predsjednik IDS-a Boris Miletić.

"Zatečeni smo postupkom našeg vijećnika koji je svom Facebook profilu podijelio sporni status i time izazvao čuđenje svih nas koji ga poznajemo. Naime, širenje netolerancije nikako nije u skladu s njegovim djelovanjem u Gradskom vijeću Grada Labina gdje je do sad bez iznimke zagovarao toleranciju i prava manjina. Širenje netolerancije potpuno je neprihvatljivo i nespojivo s vrijednostima IDS-a! S obzirom na dosadašnje nastupe vijećnika koji su u potpunoj suprotnosti sa stavovima u statusu koji je podijelio, sigurni smo da se radi o nekakvom nepromišljenom potezu. Vjerujem da će se Mešanović ispričati, a s njim smo vezano uz to već odradili razgovor", rekli su uz ostalo iz IDS-a.

(dnevnik.ba)