Džaferović: Treba uvesti sankcije za nedolazak na sjednice parlamenta

sefik dzaferovic

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović je danas u Sarajevu, upitan u vezi s radom Parlamentarne skupštine BiH, izjavio novinarima da treba da se omogući svima da sudjeluju u radu parlamentarnih tijela, a oni koji neće, ne mogu blokirati rad cijelog parlamenta.

"Svako tko je izabran ima pravo da sudjeluje u radu parlamenta, da popunjava prema izbornom rezultatu stalna i povremena parlamentarna radna tijela. Ali nitko nema pravo blokirati i pogotovo nitko ne može sebi uzeti za pravo da praktično dokine rad parlamenta zato što on ili ona neće ili ne želi sudjelovati u radu Parlamentarne skupštine BiH" - istaknuo je Džaferović.

Dodao je da, inače, to pitanje već dugo vremena muči bosanskohercegovački sustav.

"Mislim da nije u redu da imamo sustav u kojem su praktično ponašanja zastupnika prepuštena njihovoj volji kada je u pitanju sudjelovanje u radu i dolazak na sjednice parlamenta, jer nema nikakvih sankcija. Mislim da treba uvesti sankcije za nedolazak na sjednice Parlamenta u vidu novčanih kazni, odbitaka od plaće i na kraju krajeva i oduzimanja mandata za one koji ne žele da rade i koji na taj način blokiraju parlament" – smatra Džaferović.

On kaže kako želi da vjeruje da će što prije biti riješena ova pitanja koja su vezana za Parlamentarnu skupštinu BiH i da će BiH imati delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.