Džaferović potpisao državljanstvo osnivaču 'Islamske države'

obrana bih, Šefik Džaferović, Salko Bukvarević , Šefik Džaferović, optužbe, ISIL, Šefik Džaferović, sda, HVO, Bugojno, Šefik Džaferović

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević je rekao da je jedan od dvojice današnjih lidera SDA Šefik Džaferović 30. travnja 1994. godine potpisao papire kojima osnivač 'Islamske države' šeik Kalid Muhamed Al Zarkavi i 'mozak' terorističkog napada 11. rujna u Americi, dobija putne dokumente BiH.

Galijašević je rekao za "Večernje novosti" da su operativci Al qaide usred BiH, nedaleko od Maglaja, spremali teroristički napad koji je za posljedicu imao 11. rujna u SAD.

Rekao je da su Osama bin Laden, Al Zarkavi i Mohamed Ata samo neki od terorista uz čija imena je na Interpolovim potjernicama stajalo da su bili državljani BiH od 1994. godine, a da su im dokumente davali isti ljudi koji su minulog vikenda u Sarajevu promovirali ciljeve SDA, zamaskirane izgradnjom "cjelovite Bosne".

Galijašević je naveo da je šeik Al Zarkavi bio prijavljen na adresi sarajevske općine Stari grad, Ulica Abdesthana 4, a da je 29. rujna njegovo prebivalište registrirano u Zenici, u Ulici Armije BiH 13.

Bin Ladenova sigurna kuća u BiH

Prema njegovim riječima, Bin Laden je bio zaveden kao stanovnik u sarajevskoj općini Centar 1996. godine pod brojem 10.907, prijavljena adresa stanovanja bila je Malta 1, a putovnica mu je izdao jedan od ključnih islamističkih dužnosnika BiH Husein Živalj.

Galijašević je naveo da su Bin Laden i njegovi najviši časnici u BiH imali sigurnu kuću do 2001. godine. Dodao da je Mohamed Ata, prvi operativac grupe od 19 osoba koja je napala New York, akciju planirao u vehabijskoj zajednici u selu Bakotić, osam kilometara od Maglaja.

Priča Bakira Izetbegovića na kongresu SDA o nepravednim suđenjima bivšim zapovjednicima takozvane Armije BiH, a posebno Sakibu Mahmuljinu pod čijom zapovjedi su ratovali mudžahedini, jeste, kaže Galijašević, "zavjesa" koja treba sakriti ratnu prošlost Džaferovića.

Galijašević podsjeća da je Džaferović 1994. i 1995. godine bio načelnik Službe javne sigurnosti u Zenici, kada su u ovom gradu medžahedini imali kampove, te da je znao za sve zločine nad Srbima. Galijašević kaže da je u posjedu tadašnjih telefonskih brojeva Bin Ladena, Abu Hamze, Al Zarkavija, terorista koji su zapovjedali odredom "El mudžahedin", a većina ih je registrirana u Engleskoj.

"Džaferović nije ništa poduzima kada su na teritoriju Zenice mudžahedini klali zarobljene Srbe tijekom 1994. i 1995. godine", kaže Galijašević.

I piloti imali državljanstvo

Podsjetio je da su i Al qaidini piloti Navas al Hazmi Halid i Almi Har Tikh, koji su napali New York, imali saudijsko i državljanstvo BiH, dok je terorist koji je kao svjedok suradnik otkrio kako je izveden taj napad 11. rujna, "po papirima bio Bosanac".

Galijašević je napomenuo da je ubojica Arid Uka koji je ubio dva američka vojnika na aerodromu u Frankfurtu bio također "sveti ratnik u BiH", da je Halid Masud koji je prije dvije godine gazio automobilom ljude ispred Westministarske palače u Londonu bio u "El mudžahedinu", a osumnjičeni za teroristički napad u metrou u istom gradu krili su se u najvećoj džamiji u Sarajevu.

Dodao je da je u Veleposlanstvu BiH u Beču izdana putovnica zapovjedniku odreda "El mudžahedin" Halidu bin Abdulahu, koji je dobio "žutu propusnicu" sa slobodnim pristupom objektima UN i koji je nastupao pod imenom Safet Abid Ćatović.